fbpx
Болгарія замовила ЗРК IRIS-T SLM

Болгарія замовила ЗРК IRIS-T SLM

Diehl Defence IRIS-T Болгарія Європа Закупівлі ЗРК Німеччина ППО та ПРО Світ Сусіди

Болгарія замовила зенітний ракетний комплекс середньої дальності IRIS-T SLM для посилення своєї протиповітряної оборони.

Про це 7 жовтня повідомила пресслужба німецької компанії Diehl Defence, яка є виробником цієї системи ППО.

Закупівля відбувається в межах європейської ініціативи «Європейський небесний щит» (European Sky Shield Initiative), до якої Болгарія приєдналася торік.

Окрім розширення спроможностей армії Болгарії, ця закупівля сприяє посиленню комплексної протиповітряної оборони Європи та НАТО.

У серпні цього року парламент Болгарії погодив придбання ЗРК IRIS-T SLM. Загалом виділять фінансування на закупівлю однієї батареї з опціоном на придбання п’яти додаткових батарей до 2032 року.

Раніше повідомлялося, що вартість цієї закупівлі становить 199 мільйонів доларів США. Частина цих витрат буде профінансована коштом компенсації, отриманої за пожертвування Болгарією військового обладнання Україні у 2024 році.

Окрім цього, очікується, що вартість компенсацій у 2025 році буде збільшена, оскільки Болгарія продовжує передавати Україні військову допомогу.

Спочатку міністерство оборони Болгарії домовилося з урядом Німеччини та компанією Diehl Defense про придбання цих систем ППО.

Тоді обговорили плани закупівлі IRIS-T у модифікації SLM, а також далекобійного варіанту SLX, який у кількості однієї батареї планує закупити Болгарія в майбутньому.

ЗРК IRIS-T

Комплекс IRIS-T призначений для знищення літаків, гелікоптерів та БПЛА, а також крилатих ракет. Система має модифікації середнього та малого радіуса, які оснащуються різними типами ракет. IRIS-T SLM дозволяє уражати повітряні цілі на відстані до 40 км, а у «коротшій» версії SLS – до 12.

Зенітно-ракетний комплекс Iris-T. Фото з відкритих джерел

IRIS-T SLM продемонстрував свою ефективність у перехопленні повітряних цілей в Україні, завдяки чому багато європейських країн розмістили замовлення на ці системи.

Головними замовниками цього ЗРК є Україна, Єгипет, Болгарія, ЕстоніяЛатвіяЛитва, Австрія та Словенія, а також Німеччина.

Diehl Defence IRIS-T Болгарія Європа Закупівлі ЗРК Німеччина ППО та ПРО Світ Сусіди