fbpx
Бразилія отримала винищувач Gripen

Бразилія отримала винищувач Gripen

Embraer JAS 39 Gripen Saab Авіація Бразилія Винищувач Закупівлі Латинська Америка ПС Бразилії Світ

Перший зібраний шведською компанією Saab винищувач JAS-39 «Gripen E» був доставлений в бразильський порт на борту вантажного судна «Elke».

Про це повідомляє компанія Saab.

Церемонія передачі винищувача відбулася у вересні 2019 року, тоді згідно з планами, спочатку льотні випробування проходили у Швеції, а у 2020 році літак планувалося доставити до Бразилії.

Міністерство оборони Бразилії 18 грудня 2013 року оголосило про вибір «Gripen E/F» компанії Saab переможцем тендеру на поставку винищувача нового покоління за програмою F-X2.

Контракт вартістю 5,4 млрд доларів на розробку під бразильські вимоги й виробництво 36 літаків, компанія підписала з командуванням ВПС Бразилії в жовтні 2014 року.

Перший JAS-39 «Gripen E» для ВПС Бразилії. Вересень 2020. Фото: Saab

Нові винищувачі замінять зняті з озброєння літаки «Mirage 2000С», а в перспективі – модернізовані F-5M і AMX A-1M.

Згідно з контрактом, 28 з 36 літаків будуть виконані в одномісній версії «E» і 8 – у двомісній «F».

Gripen Бразилії

Бразильські винищувачі матимуть широкоформатний дисплей (WAD), систему огинання рельєфу місцевості, національну систему «свій-чужий» (IFF), систему попередження про лазерне опромінювання, бортовий компресор HiPPAG компанії Ultra Electronics, систему зв’язку Link BR-2.

Компанія Saab відповідає за виробництво 13 літаків у Швеції, ще 8 винищувачів будуть зібрані спільно шведськими та бразильськими фахівцями. Решта 15 машин (8 одномісних та 7 двомісних) будуть зібрані на потужностях Embraer в Бразилії.

Розробка двомісній версії «F» ведеться в Центрі проєктування і розробки «Gripen» (GDDN – Gripen Design and Development Network) в Бразилії. Поставки цієї модифікації повинні початися у 2023 році.

Embraer JAS 39 Gripen Saab Авіація Бразилія Винищувач Закупівлі Латинська Америка ПС Бразилії Світ