fbpx
Британія отримала сьомий морський літак “Poseidon”

Британія отримала сьомий морський літак “Poseidon”

P-8 Poseidon Авіація Велика Британія Європа Королівські ПС Великої Британії Морська авіація Світ

На авіабазу у Шотландії прибув із США сьомий патрульний літак P-8A «Poseidon» (британське позначення – MRA Mk1).

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Повітряні сили Великої Британії.

Напередодні літаку ZP807 було надано офіційне найменування William Barker VC. Новий P-8A увійде до бойового складу відновленої 201-ї ескадрильї.

Всього Лондон замовляє дев’ять таких літальних апаратів.

«Літаки Poseidon, яких буде дев’ять, вже забезпечують морське патрулювання, та працюють пліч-о-пліч з Королівським флотом та іншими союзниками для забезпечення безпеки на морі навколо Великої Британії та за кордоном», – розповіли військові Британії.

Poseidon Британії

У березні 2016 року Держдепартамент США схвалив поставку Британії в рамках програми «Іноземні військові продажі» 9 літаків P-8A «Poseidon», пов’язаного обладнання та послуг вартістю до 3,2 млрд доларів. Офіційний контракт був підписаний на Міжнародному авіасалоні в Фарнборо в липні 2016 року.

Загальна вартість розробки та постачання літаків Повітряним силам Великої Британії, включаючи навчання особового складу, створення інфраструктури та обслуговування на базі «Lossiemouth» оцінюється в 3,7 млрд фунтів стерлінгів.

До теперішнього часу в Британію прибули два літаки. Перший P-8A «Poseidon» (ZP801), який отримав найменування Pride of Moray, прибув 4 лютого 2020 року. Другий літак (ZP802 City of Elgin) прибув 13 березня 2020 року.

Нині чергова пара літаків проходить випробування на підприємстві Boeing.

Сьомий P-8A «Poseidon» (MRA) Великої Британії. Жовтень 2021. Фото: ПС ВБ

Очікується, що останні «Poseidon» виконають переліт на авіабазу Lossiemouth» у 2021 році. Один літак прибуде до кінця червня, два – до кінця жовтня, а останній – до кінця року.

Командування ПС Великої Британії 1 квітня оголосило про досягнення британським флотом «Poseidon» початкової готовності до бойового застосування. Повної готовності до бойового застосування літаки повинні досягти у 2024 році.

Сьомий P-8A «Poseidon» (MRA) Великої Британії. Жовтень 2021. Фото: ПС ВБ

MRA1 (Британське позначення P-8A) увійдуть до складу 120-ї та 201-ї авіаескадрильї Королівських Повітряних сил. Підготовка екіпажів буде здійснюватися в складі 54-ї авіаескадрильї.

P-8 Poseidon Авіація Велика Британія Європа Королівські ПС Великої Британії Морська авіація Світ