fbpx
Данія готує для України танки та боєприпаси

Данія готує для України танки та боєприпаси

Військова допомога Данія Європа Україна

Данія незабаром затвердить пакет військової допомоги для України на майже мільярд євро.

Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен розповіла, що у пакет увійдуть танки, боєприпаси, безпілотники та інше обладнання.

Про пакет заявили на пресконференції із президентом Володимиром Зеленським та главами держав Норвегії, Фінляндії, Ісландії та Швеції.

Вартість пакета становитиме близько одного мільярда євро – приблизно 7,5 мільярда данських крон – і включатиме боєприпаси, танки та безпілотники.

«Ми перебуваємо на критичному етапі війни, і ми повинні гарантувати, що Україна має все необхідне для продовження боротьби. Саме тому ми працюємо з партнерами та союзниками задля довгострокової безпеки для України», – заявила Метте Фредеріксен.

Володимир Зеленський та Метте Фредеріксен на фоні F-16. Серпень 2023. Данія. Фото: Офіс Президента

Президент Володимир Зеленський подякував Данії за участь у відновленні Миколаївщини і новий пакет допомоги.

Він також мав двосторонні переговори з Метте Фредеріксен.

«Перш за все, ми говорили про зміст пакета, який ми (ред. – уряд Данії) презентуємо завтра. Існує нагальна потреба в боєприпасах та деяких інших речах на полі бою в Україні зараз, коли зима починає показувати своє потворне обличчя», – розповіла Фредеріксен.

Нагадаємо, у листопаді стало відомо, що Данія збільшить обсяг військової допомоги до 2027 року на 3 мільярди євро.

Загальний обсяг фонду військової допомоги Україні у 2023 році зросте на 2,3 мільярда данських крон, на 10,5 мільярда – у 2025 році, 7,4 мільярда – у 2026-му та 5,6 мільярда – у 2027-му.

Військові Данії біля танка Leopard 1, на якому готують українських танкістів. Червень 2023. Німеччина. Фото: Міноборони Данії

Додаткове фінансування також дозволить гарантувати, що Данія досягне показника у мінімум 2% ВВП витрат на оборону, узгодженого державами-членами НАТО.

Також у 2024 році Данія планує передати перші винищувачі F-16 зі складу власних повітряних сил до України.

Військова допомога Данія Європа Україна