fbpx
Для нового європейського винищувача створять новий двигун

Для нового європейського винищувача створять новий двигун

Авіабудування Авіація Винищувач Європа Іспанія Німеччина Світ Франція

Європейські двигунобудівні компанії об’єднують зусилля для створення нового двигуна для оснащення перспективного винищувача.

Про це повідомляє Defense World.

Компанії з Німеччини (MTU Aero Engines), Франції (Safran Aircraft Engines) та Іспанії (ITP Aero), уклали угоду про спільне створення, виробництво і обслуговування двигуна для винищувача, який розробляється в рамках програми бойової авіаційної системи майбутнього (FCAS, Future Combat Air System).

В рамках проекту буде створено спільне підприємство EUMET, що розподілить рівний обсяг робіт між трьома країнами. Safran відповідатиме за загальне проектування двигуна і його інтеграцію в літак, тоді як MTU зосередиться на його обслуговуванні. ITP також братиме участь в проектуванні двигуна і, зокрема, розробить турбіну низького тиску і сопло.

До завершення розробки нового двигуна, на прототипі літака, будуть застосовувати модифікований M88 (двигун, що встановлюється на винищувач Rafale).

Наступна фаза проекту має бути узгоджена до середини 2021 року.

У 2019 році, Франція та Німеччина на міжнародному авіасалоні в Ле Бурже показали макет європейського винищувача шостого покоління FCAS.

Над програмою працюють компанія Dassaut, виробник винищувачів Rafale, а також концерн Airbus. Створюють нову машину Німеччина і Франція за участю Іспанії. Планується, що новий літак після 2040 року поступово замінить винищувачі Rafale та Eurofighter.

А у квітні цього року, стало відомо, що європейські авіабудівні компанії Airbus та Dassault змогли подолати розбіжності щодо повноважень у проєкті створення майбутнього бойового літака за програмою FCAS (Future Combat Air System). 2 квітня 2021 року компанії домовилися продовжити спільну роботу.

Раніше між компаніями виник конфлікт через позицію директора Dassault Aviation Еріка Траппіє. У березні він заявив, що вважає, що Airbus має 2/3 акцій в проєкті, бо представляє Німеччину та Іспанію, тоді як він лише Францію.

Вартість проєкту станом на тепер аналітиками оцінюється на рівні 50-80 млрд євро.

Ілюстрація винищувача «Tempest»

В свою чергу, три інших європейські країни, такі як: Італія, Велика Британія та Швеція наприкінці 2020 року домовилися створити винищувач нового покоління Tempest. Програма в рамках якої створюватиметься перспективний багатофункціональний літак отримала назву FCASC (Future Combat Air System Cooperation).

Розробка машини має розпочатися в 2025 році, їй передуватимуть інші міждержавні домовленості.

Авіабудування Авіація Винищувач Європа Іспанія Німеччина Світ Франція