fbpx
До кінця року ВМСУ отримають “Bayraktar” та “Нептун”

До кінця року ВМСУ отримають “Bayraktar” та “Нептун”

«Нептун» Bayraktar TB2 Авіація БпА (Безпілотні апарати) ВМС України Закупівлі ЗСУ Олексій Неїжпапа Україна

Контрадмірал Олексій Неїжпапа розкрив деякі деталі по ударним БПЛА та ракетним комплексам для Військово-морських сил України.

Інтерв’ю з командувачем ВМС ЗСУ було опубліковано інформаційним агенством «Укрінформ».

14 грудня між Україною й Туреччиною було підписано угоди про передачу технологій та виробництво корветів типу «ADA» й ударних безпілотних авіаційних комплексів типу «Bayraktar» в інтересах ВМС ЗСУ.

Як заявлено контрадміралом, комплект безпілотного комплексу планується отримати до кінця 2021 року.

«Bayraktar» – це не просто безпілотний літальний апарат, це система, яка включає в себе станції управління, комплекси наземного термінала передачі даних тощо, що передбачає інфраструктурну компоненту.

Командувач ВМС України контрадмірал Олексій Неїжпапа. Фото: ВМС ЗСУ

Військово-морські сили отримають не просто безпілотні апарати з озброєнням, а повноцінну систему, яка буде використовуватись для виконання низки надважливих завдань.

Серед завдань ставиться висвітлення надводної обстановки в Азовській і Чорноморській операційних зонах, видачі цілевказівок, здійснення вогневого ураження противника, як на морі, так і на суші.

Також до кінця року ВМС ЗСУ отримають дивізіонний комплект берегового ракетного комплексу РК-360МЦ «Нептун».

Підготовка

Обсяг держзамовлення «Нептун» здійснено з урахуванням наявних загроз для забезпечення ураження критичних об’єктів (цілей) противника в Азовському та Чорному морях.

Пуск протикорабельної ракети Р-360 ракетного комплексу «Нептун» 17 червня 2020 року Фото: Генеральний штаб ЗСУ (Контрадмірал Олексій Неїжпапа розкрив деякі деталі)

Для реалізації згаданих проєктів сплановано та організовано підготовку особового складу, а саме:

  • підготовку розрахунків ударних безпілотних авіаційних комплексів типу «Bayraktar» на базі центру випробувань та підготовки «Baykar» у Туреччині;
  • підготовку особового складу берегового ракетного дивізіону, як на підприємстві-виготовнику, так і на базі Одеської морської академії, де вже з 1-го лютого 2021 року розпочато курс підготовки.

Не менш важливим у цьому питанні є підготовка пунктів базування майбутніх комплексів, і цю роботу було розпочато з минулого року.

Турецькі БПЛА Bayraktar TB2

«Все це в комплексі посилить бойові спроможності нашого національного флоту з метою підвищення безпеки у Чорному та Азовському морях», – підкреслив Олексій Неїжпапа.

«Нептун» Bayraktar TB2 Авіація БпА (Безпілотні апарати) ВМС України Закупівлі ЗСУ Олексій Неїжпапа Україна