fbpx
Естонія отримала перші гранатомети Carl Gustaf M4

Естонія отримала перші гранатомети Carl Gustaf M4

Балтія Гранатомет Естонія Європа Закупівлі Піхотне озброєння Світ

Нещодавно Естонія отримала перші гранатомети Carl Gustaf M4 придбані у шведської компанії Saab.

Про це повідомив Державний центр оборонних інвестицій Естонії.

Центр замовив їх у співпраці з Латвією і вже отримав понад 300 одиниць у першій поставці.

Гранатомет нового типу може стріляти трьома типами бронебійних гранат, трьома типами багатоцільових боєприпасів для руйнування будівель і транспортних засобів та нейтралізації їх життєздатності, двома типами боєприпасів для боротьби з піхотою противника, а також димовими та навчальними гранатами.

«Зброя, доставлена ​​зі Швеції, значно збільшить протитанкові можливості та замінить старі моделі зброї M2 Carl-Gustav. Нові гранатомети будуть використовуватися паралельно зі старими видами озброєння М2 і М3, які наразі входять в екіпіровку Сил оборони», – зазначив начальник категорії озброєння РКІК Раміль Ліпп.

Гранатомети використовуються декількома країнами НАТО, у тому числі Сполученими Штатами.

Гранатомет Carl-Gustav M4

У червні 2019 року Центр оборонних інвестицій підписав угоду про співпрацю з та Saab, а минулого року латвійські партнери долучились до закупівлі нових гранатометів Carl-Gustav M4 та боєприпасів до них. Естонія є однією з 13 країн, які замовили останню версію Carl Gustaf.

Маса M4 – 6,7 кг, що на 30% легше, ніж М3, і наполовину легше 14,2-кг версії M2. Перекомпонування дозволило скоротити довжину M4 зі 106,5 (M3) до 100 см, що також сприяло зниженню ваги.

Компанія інтегрувала додаткові компоненти для забезпечення безпеки застосування M4, що дозволяє нести гранатомет зарядженим і скорочує час реагування на загрози.

Гранатомет «Carl-Gustaf» M4. Фото: Saab

Оснащення системою обліку пострілів дозволяє виключити помилки при визначенні строку корисної експлуатації гранатомету.

Крім використання стандартного телескопічного прицілу від версії M3, Saab обладнала M4 інтерфейсом для установки перспективних «інтелектуальних» прицілів для підвищення точності стрільби і ймовірності ураження цілі.

Нова версія сумісна з усіма раніше розробленими типами боєприпасів. Крім того, M4 дозволяє виконувати пуск програмованих боєприпасів.

Балтія Гранатомет Естонія Європа Закупівлі Піхотне озброєння Світ