fbpx
Естонські військові вперше випробували САУ К9 на максимальну дальність

Естонські військові вперше випробували САУ К9 на максимальну дальність

K9 Thunder Артилерія Балтія Естонія Європа САУ Світ

Естонські військові вперше провели навчальні стрільби з самохідної артилерійської установки К9 на відстань майже 30 км.

Про це повідомляє естонське видання ERR.

Південнокорейська САУ K9 знаходиться на озброєнні естонської армії вже чотири роки і тільки зараз з неї вперше зробили постріл на максимальну дальність звичайним снарядом.

Для випробування зброї було знайдене відповідне місце в Іда-Вірумаа. Вогонь вели з лісового масиву поряд із селом Ремніку у бік військового полігону Сіргала, повідомляє видання.

“Важливо було знайти відповідний майданчик для стрільби з системи K9 і дотриматись двох ключових вимог безпеки: щоб на траєкторії снарядів не було населених пунктів і жвавих доріг”, – сказав командир артилерійського батальйону Аллан Райдма.

“По-перше, ми не знали, як поведуться снаряди на такій дистанції, тобто яке буде їхнє розсіювання. По-друге, командири вогневих точок отримали можливість знайти конкретні спостережні позиції для коригування вогню. По-третє, оскільки розрахунки були укомплектовані професійними військовослужбовцями, це дало їм нові знання та досвід, які ми зможемо використати для підготовки солдатів», – сказав Райдма.

Попри велику дистанцію, САУ продемонструвала високу точність.

“Якщо на таких дистанціях, як сьогодні, ми можемо досягти постійного влучення в радіусі близько 20 метрів, то йдеться вже не просто про польову артилерію, а про високоточну зброю”, – сказав командир відділення Рандо Раю.

САУ К9 в Естонії

У 2018 році Естонія підписала контракт на перші 12 САУ червні 2018 року. Загальна вартість угоди склала 46 млн євро. Та окрім поставок 12 самохідних артустановок також включала навчання, технічне обслуговування та запчастини до них. Також для них була побудована відповідна інфраструктура з можливістю зберігання та ремонту артилерійських установок. При цьому, окрім постачання 12 САУ був відкритий опціон на закупівлю ще 12 машин, який також був невдовзі використаний.

Самохідні гаубиці К9 Thunder Естонії. Жовтень 2020. Фото: МО Естонії

Це були не нові машини, а бувші у використанні армією Південної Кореї. САУ мали вік 10-12 років і перед відправкою в Естонію пройшли капітальний ремонт силами корейської компанії Hanwha Defense.

А у січні 2023 року Естонський центр оборонних інвестицій підписав контракт з південнокорейською компанією Hanwha Techwin на постачання 12 додаткових 155-мм самохідних артилерійських установок К9.

Станом на вересень 2024 року Естонія вже отримала 24 з замовлених машин, та очікує на постачання ще 12.

K9 Thunder Артилерія Балтія Естонія Європа САУ Світ