fbpx
Франція розглядає надання Україні до 12 данських САУ “Caesar”

Франція розглядає надання Україні до 12 данських САУ “Caesar”

Артилерія Військова допомога Данія САУ САУ CAESAR Україна Франція

Франція розглядає відправку в Україну від шести до 12 самохідних артилерійських установок “Caesar”, скасувавши їх постачання в Данію.

Про це пише французька газета Le Monde із посиланням на власні джерела.

Як зазначається, спочатку зброя призначалася для Данії. Країна ще у 2017 році замовила 15 таких гаубиць, згодом запросивши ще чотири додаткові САУ у 2019-му.

За даними видання, технічна частина переговорів про передачу згаданого озброєння Україні знаходиться на завершальній стадії.

Маневр є предметом “принципової політичної домовленості” між урядами Франції, Данії та України, його називають “безпрецедентним і складним” для Парижу.

155-мм артилерійська установка “CAESAR” від Nexter Group. 2010 рік. Фото: militaryphotoreport

Журналісти пишуть, що наразі Копенгаген погодився б відмовитися від деяких одиниць “Caesar”, оскільки вони досі проходять технічну перевірку.

Водночас Париж офіційно не підтвердив Le Monde інформацію про можливість передачі Україні додаткових артилерійських установок.

У виданні припускають, що президент Франції Еммануель Макрон може розповісти про основні моменти операції 3 жовтня під час зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Берліні.

155-мм самохідна гаубиця «CAESAR». Фото з відкритих джерел

Там також пояснили, що моделі “Caesar” для данської армії важчі від призначених для французької.

Вони можуть нести до 36 снарядів замість 18. Крім того, гаубиці краще захищені бронею.

155-мм самохідна гаубиця «CAESAR». Фото з відкритих джерел

Французька 155-мм самохідна артилерійська установка призначена для знищення живої сили та артилерійських батарей противника.

Раніше стало відомо, що нове постачання нашій державі самохідних артилерійських установок “Caesar” обговорили міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та його французька колега Катрін Колонна.

Артилерія Військова допомога Данія САУ САУ CAESAR Україна Франція