fbpx
Греція має намір закупити винищувачі F-35

Греція має намір закупити винищувачі F-35

F-35 Авіація Винищувач Греція Європа Закупівлі ПС Греції

Греція має намір отримати американські винищувачі F-35A «Lightning II» у 2022 році.

Про це повідомляє видання Греції «Greek City Times».

Повідомляється, що США попередньо схвалили продаж Греції 20 винищувачів п’ятого покоління F-35A «Lightning II», шість з яких спочатку призначалися для Повітряних сил Туреччини.

За повідомленням ЗМІ Греції, закупівля літаків обговорювалася в ході проведеного на початку цього місяця візиту в країну держсекретаря США Майка Помпео. Згідно з повідомленням, перші шість F-35A будуть закуплені у 2022 році.

Минулого місяця Греція також оголосила про свій намір придбати у Франції 18 винищувачів «Rafale» для оснащення своїх Повітряних сил.

Повідомлення з’явилися на тлі загострення територіальної суперечки між Грецією і Туреччиною.

Туреччина була виключена з програми F-35 після поставки зенітних ракетних систем С-400 російського виробництва. США заявили, що С-400 становить загрозу для винищувача-невидимки та ставить під загрозу системи ППО НАТО.

Туреччина недавно виконала випробувальні пуски ракет системи С-400 в провінції Синоп на узбережжі Чорного моря. Вашингтон засудив проведення цих випробувань. Крім того, грецьке видання повідомило, що США розглядають можливість переміщення літаків з турецької авіабази «Інджірлік» (Incirlik Air Base) на Крит.

Нагадаємо, 12 вересня 2017 було оголошено про підписання контракту на поставку російських систем ЗРК С-400 Туреччині.

Греція має намір закупити винищувачі F-35. F-35 на базі в Туреччині. Фото: З відкритих джерел

США офіційно викупили вісім багатофункціональних винищувачів п’ятого покоління F-35A «Lightning II», вироблених раніше американською компанією Lockheed Martin за контрактом з Туреччиною.

Туреччина планувала придбати 100 винищувачів F-35A і в червні 2018 прийняла на озброєння перші два літаки. Нові машини були відправлені на базу ПС США, де вони використовувалися для навчання турецьких пілотів і технічного персоналу.

Однак у 2019 році Конгрес США призупинив участь Туреччини в програмі спільного виробництва F-35 і припинив поставку літаків.

F-35 Авіація Винищувач Греція Європа Закупівлі ПС Греції