fbpx
Ілон Маск заперечує продаж Росії терміналів Starlink

Ілон Маск заперечує продаж Росії терміналів Starlink

SpaceX Starlink Війна з Росією Росія Україна

Бізнесмен Ілон Маск відреагував на повідомлення про те, що російська армія використовує у війні з Україною термінали Starlink.

Відповідний допис він опублікував у соцмережі X.

Маск назвав цю інформацію «хибною», заявивши, що його компанія SpaceX не продає ці термінали супутникового інтернету до РФ.

«У низці неправдивих новин стверджується, що SpaceX продає термінали Starlink Росії. Це категорична неправда. Наскільки нам відомо, Starlink не продавалися прямо чи опосередковано до Росії», – написав він.

Раніше «Мілітарний» повідомив, що російські військові дедалі частіше почали використовувати термінали Starlink на своїх позиціях на тимчасово окупованій території України.

Термінал Starlink на російській позиції в окупованій частині України. Фото: defenseone.com

Окупанти отримують термінали Starlink через треті країни. Їх закуповують на підставних осіб. Ці термінали працюють виключно на території України.

Річ у тім, що у 20-кілометровій зоні на передовій неможливо розрізнити, якій стороні належить термінал. Це дає змогу російським загарбникам на передовій також користуватися ними.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України також підтвердили використання російськими окупантами на фронті систем супутникового зв’язку Starlink компанії Ілона Маска.

Також у відомстві зазначили, що масштаб використання окупантами цих терміналів зростає і «починає набирати системного характеру».

Російські військові розпаковують термінали Starlink. Фото: @clashreport

Однак, українські розвідники не стверджували, що росіяни отримують Starlink безпосередньо від американської компанії SpaceX.

«Росія продовжує працювати через так званий паралельний імпорт, а по суті – контрабанду. Так, через треті країни, ми не будемо називати конкретні країни, ця інформація потребує уточнення, але Starlink потрапляє у вільний продаж на територію РФ, на відкриті онлайн-майданчики», – заявив представник ГУР Андрій Юсов.

Він також додав, що ніхто не стверджує, що Starlink офіційно продається росіянам.

SpaceX Starlink Війна з Росією Росія Україна