fbpx
Іспанія у вересні посилить ППО України ЗРК Hawk

Іспанія у вересні посилить ППО України ЗРК Hawk

Військова допомога Європа ЗРК ЗРК HAWK Іспанія ППО та ПРО Світ Україна

Іспанія посилить протиповітряну оборону України батареєю зенітного ракетного комплексу Hawk.

Про це під час спілкування з міністром оборони України Рустемом Умєровим повідомила глава оборонного відомства Іспанії Маргарита Роблес.

Міністри обговорили додаткову військову допомогу для українських Сил оборони, зокрема майбутні поставки військової техніки.

Роблес повідомила, що Україна отримає всі необхідні складові для того, щоб у вересні мати повністю готову до застосування батарею зенітного комплексу Hawk, яка збільшить потенціал української протиповітряної оборони.

Вона також відзначила значний прогрес у підготовці військовослужбовців Сил оборони України. Наразі Іспанія вже підготували 5 000 українських солдатів.

Зенітний ракетний комплекс HAWK українських військових. 2024 рік. Україна. Фото: Командування українських Повітряних Сил

Зі свого боку, Умєров представив оновлену інформацію про ситуацію на полі бою, а також про нагальні потреби Збройних Сил України. Він подякував Іспанії за важливу та безумовну підтримку нашої держави.

Нещодавно уряд Іспанії відправив в Україну нову партію військової допомоги, до якої увійшли 10 основних бойових танків Leopard 2А4, які відремонтували і відновили на заводі Santa Bárbara Sistemas у Севільї.

Крім того, українські військові отримають різні екскаватори та велику кількість протитанкових ракет.

ЗРК Hawk в Україні

Іспанія була першою країною, що передала зенітні ракетні комплекси MIM-23 Hawk у 2022 році. Їх також передають Сполучені Штати. Українська протиповітряна оборона використовує ці ЗРК для захисту міст та стратегічних об’єктів від російських крилатих ракет та безпілотників.

На початку липня у командуванні українських Повітряних Сил розповіли, що на рахунку одного з підрозділів, який озброєний ЗРК HAWK, вже 14 збитих російських крилатих ракет та 40 збитих БПЛА-камікадзе Shahed.

Комплекс протиповітряної оборони HAWK українських військових. Липень 2024. Україна. Кадр з відео командування Повітряних Сил

На озброєння України надходять зенітні системи у версії Improved Hawk Phase III. Попри свій вік вони зберегли свою актуальність завдяки масштабній модернізації, що відбувалася упродовж 1990-х років. Елементна база ЗРК була замінена на цифрову, були інтегровані більш сучасні РЛС та командний пункт.

Hawk у версії Phase III здатен перехоплювати повітряні цілі на дальності 40 км при максимальній висоті 18 км.

Військова допомога Європа ЗРК ЗРК HAWK Іспанія ППО та ПРО Світ Україна