fbpx
Іспанія передала Україні перші ЗРК HAWK

Іспанія передала Україні перші ЗРК HAWK

Військова допомога ЗРК ЗРК HAWK Іспанія ППО та ПРО Україна

З Іспанії до України прибули перші системи протиповітряної оборони HAWK.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

Також до України приїхала міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес, яку в Одесі зустрів Олексій Резніков.

Під час зустрічі сторони домовились про те, що більше українських військових зможуть пройти навчання в Іспанії.

Крім того, міністри оборони вшанували пам’ять загиблих українських військових, а також відвідали поранених українських оборонців у госпіталі.

Міністр оборони України Олексій Резніков та міністерка оборони Іспанії Маргаритою Роблес. Грудень 2022. Україна. Фото: Міноборони України

Іспанія обіцяла Україні шість зенітно-ракетних комплексів середньої дальності американського виробництва MIM-23 HAWK (Homing All the Way Killer).

Ці комплекси здатні виконувати завдання протиракетної оборони.

У листопаді Іспанія оголосила, що прийме 64 українських військових, які проходитимуть навчання в Толедо. Також 19 українських військовослужбовців пройшли навчання з використання системи протиповітряної оборони Aspide. За даними міністерства оборони, Іспанія має можливість навчати близько 400 українських військових кожні два місяці.

HAWK

Мобільний ракетний комплекс протиповітряної та протиракетної оборони середньої дальності MIM-23 HAWK був прийнятий на озброєння США в 1960 році й пройшов кілька модернізацій.

Уже в 1994 році армія США замінила HAWK на MIM-104 Patriot. Але корпус морської піхоти США використовував HAWK до 2002 року.

Зенітно-ракетний комплекс HAWK. 2015 рік. Фото: Benjamin Reed

Перший варіант ЗРК мав дальність ураження цілей до 25 км, по висоті — до 13700 м. Після модернізації максимальна дальність перехоплення цілей зросла до 40 км, висота — до 18 км.

Іспанські ЗРК Improved HAWK з 2021 року проходять поетапну модернізацію за програмою Hawk 21 — що являє вдосконалену і більш компактну модифікацію комплексу.

Військова допомога ЗРК ЗРК HAWK Іспанія ППО та ПРО Україна