fbpx
Йорданія отримала танки «Leclerc»

Йорданія отримала танки «Leclerc»

Близький Схід Бронетехніка Закупівлі Йорданія Навчання ОАЕ Світ Танк Танк Leclerc

Збройні сили Йорданії отримали основні бойові танки «Leclerc» зі складу ЗС Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ).

Про поставку стало відомо з повідомлення про військові навчання Йорданії «Salah al-Din Fortress» з танками «Leclerc».

В навчаннях вперше були використані ці танки, які надійшли на озброєння в поточному році «як результат братських і стратегічних відносин, що зв’язують Йорданію та Об’єднані Арабські Емірати».

В опублікованому відеоролику з навчань показано чотири ОБТ «Leclerc».

У вересні 2020 року у ЗМІ Франції було опубліковано повідомлення, згідно з яким Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) прийняли рішення безоплатно передати Збройним силам Йорданії 80 ОБТ «Leclerc».

Король Йорданії Абдалла ІІ бін аль-Хусейн оглядає танк «Leclerc» на навчаннях в країні. Жовтень 2020. Фото: МО Йорданії

Передані танки повинні дозволити переозброїти частини з чотирьох танкових батальйонів зі складу 3-й бронетанкової дивізії ЗС Йорданії.

Це з’єднання фактично складається з двох бригад: 40-ї бронетанкової бригади, до складу якої входять 2-й бронетанковий батальйон (Королівський танковий батальйон), і 4-й бронетанковий батальйон, а також 60-ї бронетанкової бригади, що складається з 3-го королівського танкового батальйону і 5-го королівського танкового батальйону.

Обидві бригади були передані до складу Центрального командування ЗС Йорданії у 2018 році. Всі ці частини оснащені застарілими танками.

У 1993 році ОАЕ підписали контракт з французькою компанією Giat Industries (нині Nexter Systems) на закупівлю 436 одиниць бронетехніки, включаючи 388 ОБТ «Leclerc», 2 навчальних танків для підготовки водіїв і 48 БРЕМ на шасі ОБТ «Leclerc» вартістю близько 4 млрд доларів.

Танки застосовувалися ЗС ОАЕ в бойових діях в Ємені (недалеко від Адена) в складі коаліції під керівництвом Саудівської Аравії. За оцінками, в Ємені були задіяні 70 танків Збройних сил ОАЕ, 15 з яких були оснащені пакетом AZUR.

Для довідки: «Leclerc» – французький основний бойовий танк. Створено концерном GIAT. Серійне виробництво розпочато в 1992 році, всього до 2007 року було випущено 794 одиниць.

Близький Схід Бронетехніка Закупівлі Йорданія Навчання ОАЕ Світ Танк Танк Leclerc