fbpx
Керівники силового блоку просять продовжити роботу над законодавством щодо виплат військовим

Керівники силового блоку просять продовжити роботу над законодавством щодо виплат військовим

Верховна Рада Війна з Росією Генеральний штаб Головнокомандувач ЗСУ Грошове забезпечення ДПСУ ДСНС Законодавство МВС Міністерство оборони (МОУ) Нацгвардія Україна

Міністр оборони та внутрішніх справ, а також Головнокомандувач ЗСУ, начальник Генштабу, голова ДПСУ, голова СБУ та командувач НГУ звернулися до голови Верховної Ради з проханням створити спільну робочу групу для розробки законодавства, що врегулює питання оплати праці військових.

Про це повідомив голова парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія.

Автори листа просять відкласти розгляд постанови, яка регулює виплату військовим премії розміром 30 тисяч гривень. Зазначають, що вона не вирішує питання щодо грошової винагороди строковиків та курсантів.

Також ця виплата “не враховує особливостей проходження служби в різних регіонах та завдань різного ступеня складності”.

Переконані, що підхід до сплати має бути більш диференційованим та розробленим спільно з представниками військовослужбовців та командуванням. Ще більш важливо, аби справедлива система оплати існувала не тільки на папері, але й була б забезпечена відповідними видатками. Адже розчарування військовослужбовців черговим актом популізму може мати негативні, фатальні для країни наслідки“, – йдеться в опублікованому листі.

Запропонована керівниками силових відомств робоча група має складатися з представників Верховної Ради, Кабміну та Генштабу ЗСУ і має до кінця травня розробити законопроєкт з відповідними змінами.

Нагадаємо, 10 квітня 2023 року Верховна Рада ухвалила рішення про повернення виплати у 30 тисяч гривень для військовослужбовців, працівників ДСНС та представників інших силових структур до кінця періоду воєнного стану.

Цей закон ще не був підписаний, оскільки до ВР внесли постанову про скасування голосування за нього, але депутати ще не розглянули це питання. Згідно з регламентом Верховної Ради, якщо така постанова про скасування, а саме 8312-П від 11 квітня 2023, не буде підтримана депутатами, голова ВРУ має підписати закон.

Тож автори листа просять не розглядати цю постанову до розробки нової законодавчої пропозиції.

Додамо також, що з 1 лютого 2023 року змінився порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Сил оборони України та співробітникам системи МВС. До виплати 30 000 та 100 000 гривень застосували нові підходи.

Верховна Рада Війна з Росією Генеральний штаб Головнокомандувач ЗСУ Грошове забезпечення ДПСУ ДСНС Законодавство МВС Міністерство оборони (МОУ) Нацгвардія Україна