fbpx
Колишній начальник генштабу Молдови працював на Росію

Колишній начальник генштабу Молдови працював на Росію

Молдова Росія Світ Сусіди Шпигунство

Російська розвідка завербувала колишнього начальника генштабу Молдови, який працював до кінця 2021 року та бажав вторгнення Росії.

Видання The Insider отримало доступ до листування в телеграмі ексначальника генштабу Молдови Ігоря Горгана з його куратором із російської розвідки, полковником Олексієм Макаровим.

Горган регулярно доповідав про внутрішню політичну ситуацію в республіці та передавав дані про візити представників Міноборони України, які закуповували військову техніку та снаряди для своїх Збройних Сил.

«Молдовський зв’язковий» працював у генштабі до кінця 2021 року, доки новий президент Мая Санду не відправила його у відставку.

Напередодні масового висилання з Молдови російських дипломатів-шпигунів у липні 2023 року він влаштувався працювати в ООН.

Горган та Макаров. Фото: The Insider

«Користуючись своїми старими зв’язками в міноборони Молдови, Горган залишається важливим інформатором російської розвідки», — розповіли у виданні.

Ігор Горган та Олексій Макаров почали особливо активно контактувати у квітні 2022 року, тобто вже після початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

Конфіденційні зустрічі переважно відбувалися в кишинівських кафе або на рибалці:

«Я можу зустрітися з будь-ким, я людина дії, потрібно рухатися вперед швидше! Потрібно поїхати на рибалку і все обговорити! Ми живемо в історичні часи! І нам робити цю історію!», — свідчить один із листів молдовського генерала.

Судячи з цих повідомлень, Росію особливо цікавило, яке озброєння Київ закуповує у сусідніх країнах, зокрема в Молдові. Генерал Горган відразу повідомляє:

«Український Укроборонекспорт намагається викупити у Молдови (або забрати за допомогою «партнерів») 6 МиГ-29, які перебувають у Маркулештах. Дуже сильно наполягають… Поки що літаки на місці. Операцію хочуть «провернути» через підставну фірму з Об’єднаних Арабських Еміратів найближчим часом», — розповідав куратору шпигун.

Того ж дня ще одне повідомлення: «Залізничні потяги з пальним ідуть з території Молдови, а саме з села Етулія до населеного пункту України Рені. Склад рухається лише вночі, вдень стоїть на місці, щоб не стати мішенню ПКС РФ».

Чергове послання куратору не змусило довго чекати: «Українці вже три тижні ходять по нашому міністерству оборони і просять все поспіль, особливо снаряди до артилерії».

Не давали спокою агенту Горгану та постачання озброєнь в Україну через Румунію, і він дає поради полковнику Макарову: «Треба швидше перекрити кордон із Румунією! Це велика дірка! Звідти дуже багато вантажів надходить до України. Особливо військових вантажів. У румунів ще працюють деякі військові заводи з виробництва озброєння та боєприпасів».

Молдавські журналісти-розслідувачі, які спеціалізуються на російському шпигунстві, не раз помічали генерала Горгана у російському посольстві в Кишиневі, а одного разу — і під час конфіденційної зустрічі з Макаровим.

Ігор Горган на виході з російського посольства. Фото: The Insider

Судячи з листування, між агентом та куратором склалися цілком дружні стосунки.

При цьому він постійно засипав повідомленнями Макарова, що в Молдові все готове до введення російських військ:

«Нам терміново потрібне очищення країни від усякої фашистської мразі! Багато хто готовий. Передайте… Час настав. Я всю ситуацію в армії тримаю на контролі… Тут, на радість, немає «Азова» та інших нацформувань, а з політиками розберемося швидко».

Напередодні масового висилання російських дипломатів із Молдови в липні 2023 року Горган перестав виходити на зв’язок і влаштувався до представництва ООН у справах біженців у Кишиневі.

Куратори із РФ

Коли саме Горган вийшов на представника російської розвідки та запропонував свої послуги, з’ясувати не вдалося.

Джерело The Insider у військовій розвідці припустило, що, найімовірніше, активні контакти почалися у 2004 році, коли Горган служив у місії НАТО.

Принаймні відомо, що до полковника Макарова він перебував в агентурному зв’язку з російським військовим аташе в Кишиневі Вадимом Ухнальовим.

Вадим Ухнальов (праворуч) у Казахстані. Фото: The Insider

Наразі полковник Ухнальов обіймає посаду військового аташе в Казахстані, де «встановив активні контакти серед військового керівництва».

Після від’їзду Ухнальова Горгана курирував інший військовий аташе — Ігор Довбня.

The Insider має запис телефонної розмови між Горганом і Довбнею, де вони домовлялися зустрітися і «все обговорити» біля меморіалу загиблим воїнам-афганцям у Кишиневі.

У 2017 році Довбню вигнали з Молдови за шпигунську діяльність, тепер російський шпигун очолює апарат військових аташе РФ в Киргизстані.

Нагадаємо, у 2023 році Молдова назвала Росію загрозою національної безпеки, яка хоче ліквідувати державність країни.

Молдова Росія Світ Сусіди Шпигунство