fbpx
“Мангали” та динамічний захист у моді: у Греції показали проєкт модернізації Leopard 1A5

“Мангали” та динамічний захист у моді: у Греції показали проєкт модернізації Leopard 1A5

Бронетехніка Греція Європа Модернізація ОПК Танк Танк Leopard 1

Грецька компанія EODH Protection показала проєкт модернізації основного бойового танка Leopard 1A5, яка поєднує пасивний та динамічний захист.

Про це повідомляє грецьке видання Doureios.

Шляхом демонтажу навісних сталевих бронеелементів від компанії Blohm & Voss та застарілих систем бойової машини вдалося зменшити її вагу до 43 тонн.

Такий крок дав можливість встановити комплект динамічного захисту, який захищає корпус танка в лобовій та бокових проєкціях. Крім того, динамічний захист у лобовій, бокових та верхній проєкціях отримала башта. Також на башту пропонують встановлювати “мангал”.

Для того, щоб танк міг зберігати свою мобільність, планується заміна наявного двигуна на новий потужніший. На його місце пропонується встановити двигун потужністю 1 000 к.с., що забезпечить високе співвідношення потужності до ваги 21,7 к.с. на тонну.

Планується посилення підвіски, за бажанням замовника, танк може отримати нові гусениці. Також модернізація передбачає поліпшення місця механіка-водія.

Танку залишать 105-мм гармату L7, однак боєкомплект планують поповнити протитанковими керованими ракетами. Грецька компанія пропонує опційну можливість встановлення зовнішньої пускової установки протитанкових ракет.

На Leopard 1A5 планують встановити нову систему управління вогнем та нову стабілізовану систему управління баштою та гарматою. Опціонально пропонуються динамічна система наведення на ціль, автоматичне відстеження цілі, система передачі метеорологічних даних та система навігації.

Система управління вогнем може бути доповнена просунутою системою ситуативної обізнаності, яка розроблена з можливістю інтеграції алгоритмів штучного інтелекту.

Повідомляється, що модернізований Leopard 1A5 матиме повну вагу 46 тонн.

Важливим плюсом у пакеті модернізації від EODH Protection є те, що компанія є офіційним партнером Krauss-Maffei Wegmann, тобто на модернізовані бойові машини поширюватиметься гарантія їх виробника.

Нагадаємо, що у грудні 2023 року “Мілітарний” повідомляв, що італійська оборонна компанія Leonardo хоче модернізувати грецькі Leopard 1A5, пропонуючи нову башту зі 120-мм гарматою.

Грецький парк Leopard 1

Для Греції залишається вкрай актуальним питання модернізації Leopard 1, адже їх загальна кількість у збройних силах сягає близько 500 одиниць.

Йдеться переважно про танки у версії Leopard 1A5/GR. Також на озброєнні країни перебуває певна кількість танків інших модифікацій, зокрема, Leopard 1V, що фактично належать до покоління Leopard 1A4.

Грецькі Leopard 1 упродовж 30 років, з моменту їх надходження на озброєння, не проходили жодних модернізацій та перебувають у зношеному стані через відсутність капітального ремонту.

Частина їхніх вузлів, як-от приціли, вже не виробляються та є дефіцитними на ринку. Відповідно, капітальний ремонт та глибока модернізація є важливим рішенням для збереження боєздатності грецького танкового парку.

Бронетехніка Греція Європа Модернізація ОПК Танк Танк Leopard 1