fbpx
Нам потрібен мільйон артилерійських снарядів — Резніков

Нам потрібен мільйон артилерійських снарядів — Резніков

Боєприпаси Війна з Росією ЄС Україна

Міністр оборони України Олексій Резніков під час неформальної зустрічі з міністрами оборони країн ЄС у Швеції заявив, що Україні потрібен мільйон артилерійських боєприпасів.

Заява оприлюднена на сайті Ради Європейського Союзу.

Я обговорюватиму з моїми партнерами, міністрами оборони ЄС, наші пріоритети. І знову пріоритет номер один – системи ППО, а також амуніція, амуніція і ще раз амуніція. Тому я підтримую ініціативу міністра оборони Естонії Ханно Певкура про мільйон снарядів калібру 155-мм. Також БМП для “залізного кулака”, більше танків, таких як Leopard, і ми будемо готові до контрнаступу“, — сказав Резніков після прибуття на неформальну зустріч міністрів оборони в Стокгольмі.

Він наголосив, що “час рятує життя“, тому слід ухвалювати рішення якомога швидше.

Нам потрібен мільйон артилерійських снарядів. Для цього, ймовірно, буде потрібно майже чотири мільярди євро“, — сказав міністр, відповідаючи на запитання журналістів.

Військові США готують боєприпаси 155-мм для України. Травень 2022. Фото: Міноборони США

Наразі більшість країн Європейського Союзу погодили розроблений план швидкого забезпечення України артилерійськими боєприпасами, які можуть бути передані протягом кількох тижнів.

Мілітарний повідомляв, що на сьогодні всі країни Євросоюзу, окрім Данії та Норвегії, приєдналися до проєкту спільних закупівель боєприпасів. Їх можуть швидко доставити в Україну.

Також Єврокомісія має представити державам-членам союзу план постачання України боєприпасами та поповнення запасів у країнах ЄС. План передбачає виділення 1 мільярда євро з Європейського фонду миру, який використовують для відшкодування витрат на закупівлю озброєнь.

Цей план має три частини:

Перша частина обумовлює негайне збільшення поставок в Україну боєприпасів, зокрема 155-мм артилерійських снарядів.

Друга частина передбачає спільну закупівлю Європейським оборонним агентством EDA боєприпасів калібру 155-мм, щоб заповнити дефіцит запасів країн ЄС і забезпечити постачання їх Україні в довгостроковій перспективі.

Третя частина призначена для забезпечення довгострокового збільшення потужностей виробництва боєприпасів у Європі з урахуванням зміни ситуації з безпекою.

Очікується, що міністри оборони країн ЄС обговорять ці пропозиції на неформальній зустрічі цього тижня. А рішення можуть ухвалити вже на наступному саміті голів держав і урядів Євросоюзу 23-24 березня.

Боєприпаси Війна з Росією ЄС Україна