fbpx
Наступило відносне перемир’я між Вірменією і Азербайджаном

Наступило відносне перемир’я між Вірменією і Азербайджаном

Азербайджан Вірменія Кавказ Нагірний Карабах Світ

Починаючи з 17 липня ситуація між Вірменією та Азербайджаном відносно спокійна.

Про це повідомляє Українській Мілітарний Портал з посиланням на вірменські та азербайджанські джерела.

Повідомляється про використання тільки вогнепальної зброї.

Нагадаємо, зіткнення відбувалися з 12 липня. Бої відбувалися на загальновизнаному спільному кордоні на ділянці Товузького району (це не територія Нагірного Карабаху – ред.).

Ситуація

Міністерство оборони Вірменії та Азербайджану повідомляють, що у зоні конфлікту використовується тільки вогнепальна зброя.

«В ніч з 18 на 19 липня ситуація на кордоні між Вірменією та Азербайджаном, як і зараз, відносно спокійна. Азербайджан зробив близько 70 пострілів з вогнепальної зброї», – йдеться у повідомленні Міноборони Вірменії

Азербайджан теж підтверджує відносний спокій на кордоні.

«Підрозділи Збройних сил Вірменії, використовуючи великокаліберні кулемети й снайперські гвинтівки, протягом доби порушили режим припинення вогню в різних напрямках фронту 53 рази. В даний час спостерігається відносний спокій», – йдеться у повідомленні Міноборони Азербайджану.

За непідтвердженою інформацією у ЗМІ, повідомляється, що сили Вірменії взяли одну з висот на території Азербайджану.

Представник Міністерства оборони Вірменії Арцруни Ованесян офіційно повідомив, що дана інформація не відповідає дійсності й сили Вірменії не займали висоту на території Азербайджану.

https://youtu.be/GDHUDcn3HYs

Представник Міноборони Вірменії повідомила інформацію про те, що Азербайджан вивіз із зони конфлікту 3 підбитих танків.

Повідомлення доповнили трьома знімками поганої якості.

Азербайджан офіційно інформацію про втрати техніки не підтверджує.

На сайті Міноборони Вірменії були опубліковані фотографії можливого збитого безпілотника «Orbiter» в одній з модифікацій ізраїльської компанії Aeronautics Defense Systems, який належав силам Азербайджану.

Додатково з’явилася фотографія з можливим захопленим силами Вірменії ударним безпілотником «SkyStriker» сил Азербайджану.

Фото з можливим захопленим безпілотником «SkyStriker» Азербайджану

Офіційно Вірменія підтверджує 4 втрати серед своїх військових в ході конфлікту, Азербайджан підтверджує 11 втрат.

Заяви

По ініціативи генерал-полковника Азербайджану Закира Гасанова відбулася телефонна розмова з Міноборони Росії Сергієм Шойгу.

У Міноборони Азербайджану повідомляється, що у розмові відзначили високий рівень військового співробітництва між двома країнами, міністри обговорили перспективи розвитку військового та військово-технічного співробітництва.

Росія висловлює стурбованість і пропонує своє посередництво в врегулюванні конфлікту.

«Була висловлена крайня стурбованість у зв’язку з триваючою ескалацією, акцентована нагальна потреба для забезпечення сторонами режиму припинення вогню, а також готовність до посередницьких дій», – повідомив прессекретар глави РФ Дмитро Пєсков.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на двосторонніх переговорах з главою російського уряду Михайлом Мішустін в Мінську заявив, що хотів би обговорити напружену ситуацію на кордоні Вірменії та Азербайджану.

Михайло Мішустін та Нікол Пашинян

«Так вийшло, що наша зустріч збігається зі зростанням напруженості на вірмено-азербайджанському кордоні. Я сподіваюся, ви проінформовані, що невідомо, як і чому, але азербайджанські війська вирішили атакувати кордон Вірменії. Я проінформую вас про цю подію і про поточну ситуацію», – сказав Пашинян в Мінську, де пройшло засідання Євразійського міжурядової ради.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Вірменія підтримує створення міжнародної системи моніторингу за дотриманням перемир’я.

Нагадаємо, що Вірменія входить до російської військово-політичної міжнародної «Організації договору про колективну безпеку» (ОДКБ).

Зі свого боку президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що Туреччина не залишить братський Азербайджан перед обличчям провокацій Вірменії.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган

«Землі Азербайджану все ще знаходяться під окупацією (Нагірний Карабах). Безрезультатність мирного процесу формує основу для подібних провокацій. Вірменія постійно обстрілює населені пункти Азербайджану», – сказав президент Туреччини.

Директор Управління оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Дамір заявив, що БПЛА, ракети Туреччини – в розпорядженні Азербайджану.

Азербайджан Вірменія Кавказ Нагірний Карабах Світ