fbpx
Норвегія продала 12 своїх F-16 приватній компанії

Норвегія продала 12 своїх F-16 приватній компанії

F-16 Авіація Винищувач Європа Королівські ПС Норвегії Норвегія Світ

Уряд Норвегії оголосив, що дванадцять винищувачів F-16 Королівських Повітряних сил були продані.

Про це інформує Мілітарний.

Норвезьке агентство оборонної техніки підписало контракт з американською компанією Draken International на продаж до дванадцяти літаків, які будуть використовуватися як частина навчальних послуг Draken у Сполучених Штатах.

Договір між норвезьким урядом та американською компанією підписали 22 листопада.

У продаж до дванадцяти літаків входить обладнання, необхідне для їх експлуатації. Очікується, що винищувачі будуть доставлені в Draken International у 2022 році після технічного обслуговування в Норвегії.

Винищувач F-16 Фото: Королівські ПС Норвегії

Остаточний дозвіл на продаж має надати уряди Норвегії та США.

З впровадженням F-35 Міністерство оборони Норвегії у вересні 2019 року розпочали підготовку до виведення з експлуатації винищувачів F-16, що залишилися в строю до кінця 2021 року та їх потенційного продажу іншому користувачеві.

Міністерство оборони Норвегії чітко висловило бажання, щоб норвезькі винищувачі продовжували використовуватися іншими користувачами в рамках альянсу НАТО.

За даними міністерства, переговори з союзниками по НАТО щодо продажу кількох норвезьких F-16 наразі тривають. Але потенційні покупці не розкриваються.

Два норвезькі винищувачі F-16

Норвегія була однією з чотирьох початкових європейських країн, які замовили 74 багатоцільових винищувачів F-16A/B Viper. З них 56 оновлено в рамках програми модернізації MLU (Mid-life Update).

Королівські повітряні сили Норвегії поступово виводять з експлуатації багатоцільові винищувачі F-16 MLU та замінюють їх на літаки п’ятого покоління F-35, перші з яких надійшли у 2017 році.

Винищувачі експлуатували у 331, 332, 334 та 338 авіаційних крилах Королівських Повітряних силах Норвегії. На сьогодні 331 авіакрило на авіаційній базі в Бодо є останнім оператором норвезьким оператором багатоцільових винищувачів F-16 Viper.

F-16 Авіація Винищувач Європа Королівські ПС Норвегії Норвегія Світ