fbpx
Норвегія виділить кошти на закупівлю 100 ракет до ЗРК Patriot для України

Норвегія виділить кошти на закупівлю 100 ракет до ЗРК Patriot для України

Війна з Росією Європа ЗРК ЗРК Patriot Норвегія ППО та ПРО Світ Україна

Уряд Норвегії виділив фінансовий пакет на посилення протиповітряної оборони України та закупівлю 100 зенітних ракет до комплексів Patriot.

Про це повідомляє офіційна сторінка Міністерства закордонних справ Норвегії.

Загальний фінансовий пакет, який країна виділила в межах німецької ініціативи ППО, становить 240 мільйонів євро.

Частина з цих коштів, а саме 125 мільйонів євро буде виділено для спільної закупівлі зенітних керованих ракет MIM-104 для України. Інша частина коштів буде використана для майбутніх закупівель у межах німецької ініціативи ППО.

Закупівля відбуватиметься спільно з Німеччиною, Данією та Нідерландами, які теж зробили свій фінансовий внесок у цю закупівлю.

Міністерство закордонних справ Норвегії зазначило, що наразі вони прагнуть якнайшвидше передати ракети Україні, які забезпечать посилення можливостей з перехоплення повітряних та балістичних цілей.

Закупівля ракет відбувається паралельно з підготовкою Нідерландів до передачі Україні додаткових пускових установок та РЛС до ЗРК Patriot.

Окрім цього, минулого місяця стало відомо, що США планують передати Україні додатковий зенітно-ракетний комплекс Patriot для підтримки зусиль Європи щодо забезпечення достатньої кількості систем ППО.

Також передача батареї зенітно-ракетного комплексу Patriot була анонсована Німеччиною у квітні 2024 року.

Раніше «Мілітарний» повідомляв, що Італія надасть Україні пакет військової допомоги для посилення протиповітряної оборони.

Зокрема, йдеться про передачу додаткової батареї зенітного ракетного комплексу SAMP/T, що здатен перехоплювати балістичні ракети.

Для Збройних Сил України ця батарея має стати другою. На початку 2023 року Італія та Франція спільно зібрали з власних складових одну батарею та передали її для захисту українських міст та промислових об’єктів від постійних російських ракетних ударів.

Війна з Росією Європа ЗРК ЗРК Patriot Норвегія ППО та ПРО Світ Україна