fbpx
Норвегія замовила ракети збільшеної дальності AMRAAM-ER до ЗРК NASAMS 

Норвегія замовила ракети збільшеної дальності AMRAAM-ER до ЗРК NASAMS 

AMRAAM-ER Європа Закупівлі ЗРК ЗРК NASAMS Норвегія ППО та ПРО Світ США

Державний департамент США схвалив можливий продаж Норвегії ракет збільшеної дальності AMRAAM-ER.

Відповідний документ був опублікований на офіційному сайті Управління воєнного співробітництва міністерства оборони США.

Загалом у межах запиту уряду Норвегії до США щодо закупівлі ракет збільшеної дальності AMRAAM-ER Держдепартамент погодив їх продаж до Норвегії у кількості 100 одиниць.

Окрім цього, Норвегія отримає 4 окремі модулі самонаведення від ракети AIM-120C-8, які використовуються в новій ракеті.

Окрім самих ракет, Норвегія отримає відповідне обладнання для транспортування, зберігання, налаштування, обслуговування ракет, а також послуги інженерної, технічної та матеріально-технічної підтримки уряду США та підрядників.

Загальна вартість цієї закупівлі коштуватиме Норвегії 405 мільйонів доларів США.

Нові ракети AMRAAM-ER значно підвищать можливості норвезьких систем із перехоплення повітряних цілей за рахунок використання ракетою нового ракетного двигуна, що значно збільшив дальність польоту.

Окрім цього, це дозволить Норвегії замінити вже відносно застарілі ракети AIM-120B, які використовуються системою як стандартний тип ракет.

Комплекс NASAMS застосовує ракету AMRAAM-ER. Лютий 2024. Фото: Raytheon

Нагадаємо, що нещодавно Норвегія завершила успішні випробування ракети AMRAAM-ER, що підтвердило можливість її ефективного використання з ЗРК NASAMS.

Нова ракета оснащена надійнішим 10-дюймовим ракетним двигуном від норвезької компанії Nammo і має 10-дюймову систему виконавчих механізмів управління, відому як Propulsion Stack, розроблену Kongsberg Defense & Aerospace.

Завдяки модульній архітектурі вона може бути інтегрована на старіші варіанти комплексу, що дозволить будь-якій країні, яка використовує NASAMS, замовити новітні ракети.

Раніше «Мілітарний» повідомляв, що норвезька компанія Kongsberg отримала замовлення від Міністерства оборони Норвегії на виробництво додаткових ЗРК NASAMS.

AMRAAM-ER Європа Закупівлі ЗРК ЗРК NASAMS Норвегія ППО та ПРО Світ США