fbpx
Оприлюднені результати першого року діяльності проєкту Brave1

Оприлюднені результати першого року діяльності проєкту Brave1

Brave1 ОПК Україна

У квітні 2023 року з ініціативи Міністерства цифрової трансформації спільно з Міністерством оборони, Генеральним штабом Збройних сил, Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості, Міністерством економіки та Радою національної безпеки та оборони було створено кластер оборонних технологій Brave1

«Головна ціль Brave1 — створити fast-track для розвитку оборонних технологій. Щоб виробники могли отримати підтримку на будь-якому етапі реалізації розробки — від ідеї до кодифікації, а на фронті з’являлися технології, які змінюють хід війни. Brave1 став єдиною точкою входу для всіх учасників defense-tech сфери, які працюють над технологічними рішеннями. І за рік на платформі defense-tech кластера вже зареєстрували понад 1 600 розробок. Рухаємося до стратегічної мети Brave1 — зробити Україну лідером світового ринку оборонних технологій», — розповів Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації. 

За перший рік роботи на платформі Brave1 українські розробники зареєстрували понад 1 600 розробок за 12 пріоритетними вертикалями, визначеними Генштабом для Brave1. 

Серед найбільш актуальних та масових: 

  • 300+ у сфері БпЛА
  • 200+ розробок роботизованих наземних комплексів (НРК)
  • 200+ у сфері штучного інтелекту
  • 100+ засобів радіоелектронної боротьби та розвідки (РЕБ/РЕР)

Уже 60 розробок кодифіковано згідно зі стандартами НАТО — це відкриває шлях до контрактування через державні інституції. 

«До появи Brave1 в Україні була відсутня єдина точка входу для defense-tech виробників. Як наслідок, вони стикалися з проблемою нескінченних бюрократичних процедур, які своєю тривалістю та складністю гальмували велику кількість розробок ще на ранніх етапах. Ми у Brave1 розв’язуємо цю проблему, надаючи розробникам супровід проєктів на всіх етапах їх реалізації та фінансуючи найперспективніші з них. Наша ціль максимально швидка поява сучасних технологічних рішень та застосування їх нашими військовими», — розповіла Наталія Кушнерська, керівниця кластера Brave1. 

Окрім організаційної, Brave1 надає фінансову підтримку українським розробникам. У липні 2023 року кластер запустив грантову програму, ціллю якої є розвиток українського defense tech. За перший рік роботи кластер вже надав 186 грантів українським розробникам на загальну суму понад 3,2 млн доларів. Цю підтримку розробники можуть використати для R&D, масштабування та розвитку свого продукту

Розвиток ринків defense-tech

Робота Brave1 сприяла запуску ринків технологічних рішень у сферах РЕБ/РЕР та НРК. 

Від моменту запуску напряму РЕБ/РЕР у Brave1 кількість розробок зросла в 10 разів — до понад 100. Сам же ринок засобів РЕБ зараз формують понад 50 українських компаній різних рівнів. 

Щодо ринку НРК, то зараз на платформі зареєстровано понад 200 розробок, 50 з яких уже пройшли випробування на полігоні. Йдеться про використання НРК у таких сферах, як логістика, евакуація, мінування, розмінування, спостереження й вогневе ураження. На ринку ж працюють понад 60 компаній.

«Шлях до перемоги в цій війні — defense tech. Розробки, що бережуть людей, винахідливі технологічні рішення — те, на що ми робимо ставку в розвитку українського ОПК. Для того щоб відшукати якнайбільше таких розробок, вибрати найкращі й допомогти їх втілити, потрібна інфраструктура. Саме тому ми разом створили Brave1 — реальну можливість для підприємців запустити бізнес в оборонці. І це працює. Я вдячний команді за цей рік. Впевнений, далі буде ще більше роботи, але й ще кращий результат», — розповів Олександр Камишін, Міністр з питань стратегічних галузей промисловості.  

Пошук нових рішень 

Кластер запустив кампанії з пошуку технологічних рішень та розробників на таких напрямах:

  • протидія та ураження FPV і комерційних дронів
  • створення БпЛА, здатного перехоплювати ворожі розвідувальні дрони ZALA, Орлан, SuperCam та інші. 

Це ті рішення, яких нагально потребують українські військові й від яких залежить успіх України у відбитті російської збройної агресії. Brave1 фокусується на тому, щоб оперативно реагувати на запити військових та надавати їм необхідні рішення в найкоротші строки. 

«У сучасному військовому конфлікті технологічна перевага відіграє ключову роль. Використання передових технологій є вирішальним для безпеки та ефективності наших військових. Вагоме значення мають роботизовані наземні комплекси. Зараз понад півсотні сучасних новинок вже пройшли випробування на полігонах. Очікуємо на пропозиції засобів з протидії дронам, радіоелектронної боротьби, розвитку систем для розмінування. Цей напрям досліджень може забезпечити перевагу над ворогом та дасть змогу побудувати сильну й високотехнологічну армію України», — заявив Рустем Умєров, Міністр оборони. 

Партнерство заради розвитку українського defense-tech

Також Brave1 налагодив співпрацю між українськими виробниками та закордонними й вітчизняними інвесторами, зацікавленими в інвестиціях в український defense tech. Зараз кластер працює з понад 60 інвестиційними партнерами, які інвестували або проявляють зацікавленість до українських розробок. 

«Потенціал defense tech дає змогу напряму стати одним із драйверів економічного зростання країни. Сьогодні в нас є можливість розробляти військову продукцію, виготовляти її та одразу ж випробовувати в бойових умовах. Сучасні українські розробки вже привернули увагу світу своєю ефективністю. Після нашої перемоги вітчизняна зброя та технології можуть стати вагомою статтею українського експорту. Міністерство економіки працює над розширенням локалізації виробництва, зокрема у сфері ОПК, та залученням інвестицій, сприяє збільшенню потужності наших підприємств. Прагнемо, щоб напрацювання українських винахідників були реалізовані українськими виробниками. Запуск рік тому платформи Brave1 став дуже своєчасним та правильним рішенням, яке дало змогу максимально пришвидшити шлях розробок від ідей до їх практичного втілення», — заявила Юлія Свириденко, Перша віцепрем’єр-міністерка, Міністерка економіки. 

За перший рік роботи команда Brave1 розвинула співробітництво з профільними асоціаціями виробників оборонних технологій зі США, Франції, Італії, Чехії, Бельгії, Данії, Естонії, Великої Британії та багатьох інших країн. Brave1 відкритий до співпраці з усіма міжнародними компаніями, фондами й державними інституціями, які прагнуть розвивати український defense tech. 

Плани на майбутнє

Цьогоріч кластер Brave1 продовжить концентруватися на таких пріоритетних напрямах технологічних розробок:  

  • наземні роботизовані комплекси
  • радіоелектронна боротьба та розвідка
  • технології штучного інтелекту
  • безпілотні літальні засоби

Це ті рішення, які рятують життя українських військових, як захищаючи їх від атак дронів, так і даючи змогу захисникам з безпечного місця дистанційно уражати ворога.

Також кластер планує збільшити кількість та обсяг виданих грантів розробникам defense-tech рішень. Для цих цілей вже передбачено 1,5 млрд грн у держбюджеті України на 2024 рік. Сама ж сума грантів буде збільшена до 500 тисяч, 1, 2, 4 та 8 млн гривень. Ці кошти буде розподілено на розвиток технологічних рішень.

Brave1 ОПК Україна