fbpx
ПАР призупинила експлуатацію своїх Gripen

ПАР призупинила експлуатацію своїх Gripen

JAS 39 Gripen Авіація Африка Винищувач ПАР ПС ПАР Світ

Через відсутність фінансування, а також несвоєчасне поновлення контрактів на технічне обслуговування та підтримку, флот Saab JAS39 Gripen Повітряних сил Південноафриканської Республіки (ПАР) тимчасово призупинений, а літаки не придатні для експлуатації.

Про це пише Scramble.

У своїй заяві міністерство оборони ПАР стверджує, що тривалі дискусії щодо контрактів на технічне обслуговування негативно вплинули на можливості протиповітряної оборони Південноафриканських національних сил оборони.

Начальник відділу комунікацій міністерства оборони Сіфіве Дламіні заявив:

«Після тривалого обговорення між Повітряними силами ПАР та Saab щодо контракту по Gripen обидві сторони представили пропозиції які зараз розглядаються, щоб переконатися, що питання остаточно вирішено. На жаль, обговорення зайняло більше часу, ніж очікувалося і це негативно вплинуло на спроможність протиповітряної оборони».

Експлуатація всього флоту Gripen призупинена на три місяці та винищувачі повернуться в повітря не раніше кінця січня 2022 року.

Saab JAS39 Gripen Повітряних сил ПАР

У серпні 2021 року переговори щодо розміщення нових контрактів на підтримку BAE Hawk і Gripen ще тривали через «високі фіксовані витрати».

Зрозуміло, що контракти на технічне обслуговування та підтримку не були поновлені вчасно через вимоги Закону про управління державними фінансами ПАР, неправильне впровадження правил Armscor щодо пільгових закупівель та обмеження фінансування.

Повітряні сили ПАР мають у своєму розпорядженні 26 багатоцільових винищувачів JAS 39, один з яких отримав пошкодження в результаті тестового запуску двигуна.

Всіх їх замовили у 1999 році, але через фінансові труднощі перші літаки отримали тільки у квітні 2008 року, а завершили поставки у 2012 році.

З того часу у ПАР виникали складнощі різного роду пов’язані з використанням, експлуатацією та утриманням винищувачів, що викликано систематичним недофінансуванням.

JAS 39 Gripen Авіація Африка Винищувач ПАР ПС ПАР Світ