fbpx
РФ ударила по Україні “Кинжалом” – Залужний

РФ ударила по Україні “Кинжалом” – Залужний

Валерій Залужний Війна з Росією Гіперзвукові ракети МиГ-31 Ракетний удар Україна Х-47м2 "Кинджал"

Російські війська завдали чергового ракетного удару по Україні.

26 січня противник використав 55 ракет повітряного базування з літаків Ту-95, Су-35, МиГ-31К та з акваторії Чорного моря.

Про це повідомив Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Також він підкреслив, що ворог використав ракети Х-101, Х-555, Х-47 “Кинжал”, “Калибр”, Х-59.

Кількість знищених російських ракет 26 січня 2023

Силами і засобами протиповітряної оборони Збройних Сил України знищено 47 крилатих ракет, 20 з них в районі столиці. Крім того, три з чотирьох керованих авіаційних ракет Х-59 не досягли своїх цілей“, – йдеться в повідомлені.

Х-47м2 «Кинжал» — російський гіперзвуковий авіаційний ракетний комплекс. За габаритами та зовнішнім виглядом ракета комплексу «Кинжал» подібна до балістичних ракет ОТРК «Искандер». Максимальна швидкість ракети – 10 М. МиГ-31К здатний нести 1 ракету і вражати цілі на відстані до 2000 км. Також носіями ракет “Кинжал” можуть стратегічні бомбардувальники Ту-22М3.

Підкреслимо, що російські винищувачі МиГ-31К наразі базуються на території Білорусі та регулярно виконують завдання в небі. Про це свідчать дані моніторингової групи “Беларускі Гаюн”.

Під час ракетної атаки по території України було зафіксовано зліт одного з цих літаків у парі з ДРЛВ А-50У ПКС РФ.

Інформації про пуски ракет з території Білорусі наразі немає.

Демонстрація МиГ-31К із макетом гіперзвукової ракети «Кинжал» на параді. 2018 рік. Росія. Фото: ЗМІ РФ

Зауважимо також, що напередодні вночі РФ атакувала територію України дронами-камікадзе Shahed-136. У Повітряних силах повідомили, що ворог використав 24 безпілотники.

Усі 24 – знищено зенітними ракетними підрозділами, винищувальною авіацією, мобільними вогневими групами Повітряних Сил, у взаємодії з підрозділами ППО інших складових Сил оборони України”, – йдеться в повідомленні.

Наслідки ракетної атаки

Наразі відомо про влучання російських ракет на Вінничині. Обійшлося без постраждалих.

Уламки збитих на території Вінницької області російських ракет. 26 січня 2023 Фото: Начальник Нацполіції Вінниччини Іван Іщенко

Також відомо про падіння частини збитої ракети в Голосіївському районі Києва.

Міський голова Віталій Кличко повідомив, про влучання в нежитлову будівлю. Через вибух загинув 55-річний чоловік. Також є поранені – їх госпіталізовано.

Також повідомляли про вибухи у Дніпровському районі столиці.

У Київській міській військовій адміністрації заявили, що об’єкти інфраструктури міста працюють в штатному режимі.

У Київській обласній військові адміністрації повідомили про влучання в об’єкт інфраструктури.

Поліція фіксує наслідки ворожих обстрілів Київської області. 26 січня 2023 Фото: Начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов

Також під час ракетної атаки було завдано шкоди об’єкту енергетики на Одещині.

Міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що найгірша ситуація з енергетикою наразі на Одещині, Вінничині та Київщині.

Завдяки відмінній роботі ППО збито велику кількість ракет. На жаль, є влучання в об’єкти енергетичної інфраструктури. Запроваджено аварійні відключення“, – написав він.

Нагадаємо, під час ракетної атаки 14 січня 2023 року російські війська застосували балістичні ракети С-300 для удару по Києву.

Тоді ж внаслідок удару ракетою Х-22 по житловому будинку в Дніпрі загинуло 46 людей, з них 6 – діти. 38 людей вдалося ідентифікувати, в тому числі 5 дітей. Ще 8 – не встановлені.

Валерій Залужний Війна з Росією Гіперзвукові ракети МиГ-31 Ракетний удар Україна Х-47м2 "Кинджал"