fbpx
Roketsan розробляє протирадіолокаційну ракету AKBABA

Roketsan розробляє протирадіолокаційну ракету AKBABA

Roketsan Авіаційне озброєння Авіація Азія ОПК ПС Туреччини Світ Сусіди Технології Туреччина

Турецька компанія Roketsan розробляє авіаційну протирадіолокаційну ракету AKBABA.

Про це інформує Мілітарний.

Як повідомляє Turkish Defence News, наразі турецька оборонна компанія Roketsan розробляє вітчизняну протирадіолокаційну ракету під назвою AKBABA.

Авіаційна ракета AKBABA, призначена для виявлення, відстеження та ураження радіолокаторів (РЛС), засобів зв’язку та інших радіовипромінюючих джерел. Повітряні сили Туреччини планують її використовувати на своїх бойових літаках замість американських AGM-88 HARM.

Презентація проекту цієї ракети відбулася в кулуарах навчання “Анатолійський орел-2021” в центральній провінції Конья.

Окрім того, представники ВПС Туреччини заявили, що протирадіолокаційна ракета AKBABA, зокрема буде використовуватися для озброєння національного бойового літака Туреччини MMU (TF-X), над яким в даний час працює Турецька аерокосмічна промисловість (TUSAŞ).

Зазначається, що AKBABA буде оснащена пасивною радіолокаційною головкою самонаведення. Проте, більш детальної інформації щодо проекту, не розкривається.

Нагадуємо, що минулого місяця, у Туреччині стартувало виробництво деталей до нового винищувача TF-X та завершиться до кінця 2022 року. При цьому двигун вітчизняного літака планується протестувати до 18 березня 2023 року, коли у Туреччині буде широко відмічатися 100-річчя республіки.

Концепція нового літака затверджена, зроблена ставка на створення літака з двома двигунами.

Керівник TUSAŞ розказав, що спочатку будуть використовуватися двигуни іноземного виробництва, а після інтегрувати турецький TRMotor.

Проєкт реалізується Управлінням оборонної промисловості Туреччини з метою заміни винищувачів F-16, які планується поетапно виводити з балансу упродовж 2030-х років.

Макет винищувача TF-X

У Туреччині національна програма розробки винищувача 5-го покоління стартувала у 2018 році після відмови США поставити F-35. Перед розробниками поставлена мета створити літак, який матиме малу радіолокаційну помітність, високу маневреність та оснащений сучасною оптично-електронною локаційною системою.

Roketsan Авіаційне озброєння Авіація Азія ОПК ПС Туреччини Світ Сусіди Технології Туреччина