fbpx
Росія локалізує виробництво Shahed-236

Росія локалізує виробництво Shahed-236

Shahed-236 БпА (Безпілотні апарати) Іран Росія Світ

Група хакерів зламала поштові сервери іранської компанії IRGC Sahara Thunder на яких знаходився масив документів про локалізацію виробництва безпілотників Shahed-236 та наміри випуску дронів “107” в Росії.

Данні були оприлюднені в мережі.

4 лютого 2024 року група хакерів PRANA Network заявила про вилучення з серверів підставної компанії Корпусу вартових ісламської революції під назвою Sahara Thunder низки документації по співпраці з Росією.

В документах, зокрема, йшлось про хід локалізації сімейства іранських безпілотників Shahed-236 на російських потужностях в особливій економічній зоні “Алабуга”, Росія.

Так, у період з 4 по 8 квітня 2023 року делегація АТ «Алабуга» включно зі своїми фахівцями з виробництва планерів, авіоніки, двигунів та представниками IT-сектору відвідала Іран.

Головними цілями поїздки були: передача технології, отримання вихідного коду та демонстрація можливостей “лодок 236 с seeker, 236 реактивный, 107 (разведчик/подарочный), а також організація навчання виробничого персоналу.

Варто зазначити, що у документації справжні назви безпілотників не вказані. Продукція проходить під шифрами, зокрема, як “лодки” (ред. “човни”). Наприклад, безпілотник Shahed-136 має шифр “моторная лодка типа Dolphin 632”.

Відповідно, у паперах мова йде про Shahed-236 з оптичною станцією, Shahed-236 з реактивним двигуном та розвідувальний дрон “107”. В інших документах вони також проходять під шифрами як MC-236, MC-237 та 107B/С (розвідувальний/ударний).

Випробування

Згідно зі звітом, що був викладений представниками делегації по завершенню поїздки, було вивчено роботу зазначених вище дронів.

Ударний безпілотник Shahed-236 (МС-236) з системою захоплення цілей та двигуном внутрішнього згорання успішно злетів у темний час доби, подолав відстань до цілі згідно з польотним завданням.

Під час польоту оператором в режимі онлайн була обрана одна з чотирьох цілей (як цілі були обрані контейнери розміром 6м на 3м). Головка самонаведення за завданням оператора успішно захопила ціль. Ціль була уражена з приблизною точністю 3-5 метрів.

Ударний реактивний безпілотник Shahed-236 (МС-237) з інерціальною системою наведення також успішно злетів, виконав місію згідно з польотним завданням і
успішно приземлилася на парашуті.

Як зазначили представники делегації, враховуючи високу швидкість, дрон по суті є крилатою ракетою. За їх словами, головною перевагою є його можливість швидко вражати ключові цілі.

 

Розвідувальний безпілотник “107” також успішно злетів за поганих погодних умов (сильні пориви вітру та погана видимість), виконав завдання згідно з польотним завданням та успішно приземлилася на шасі.

Дальність польоту становила 80 км. На всій відстані стабільно приймався відеосигнал і сигнал телеметрії.

Оптична станція дрону успішно захоплює і веде в автоматичному режимі рухомі цілі розміром з легковий автомобіль з висоти 3000 метрів у тому числі режимі 30-кратного приближення (zoom 30X).

Зі слів представників комісії, головними перевагами дрону “107” є його тривалість польоту, дальність польоту, якість та стабілізація відеозображення, навіть в умовах сильного рвучкого вітру.

Локалізація виробництва

Судячи з контексту, локалізація виробництва Shahed-236 з двигуном внутрішнього згорання вже проводиться на російських потужностях в “Алабузі”.

Крім того, за інформацією з викладених документів, на квітень 2023 року було створено всі необхідні умови для локалізації виробництва вказаних вище безпілотників.

Передбачається, що локалізація відбудеться з найменшими витратами та в стислий термін, оскільки виробництво нових
типів безпілотників буде здійснюватися на тих же лініях, що і Shahed-236 (фюзеляж, двигун, авіоніка).

Орієнтовна вартість безпілотників (ймовірно, для РФ) наступна:

  • 236 з ГСН – 900 тисяч доларів
  • 236 реактивний – 1,4 млн доларів
  • 107 розвідувальний/ударний– 460 тисяч доларів

Крім того, судячи з інших записів, ткож можлива розробка та виготовлення версії безпілотника Shahed-236 з двигуном внутрішнього згорання та станцією рестрансляції зв’язку, яка б дозволила збільшити дальність роботи інших дронів.

Shahed-236 БпА (Безпілотні апарати) Іран Росія Світ