fbpx
Росія в обхід санкцій купує компоненти для БПЛА “Орлан-10”

Росія в обхід санкцій купує компоненти для БПЛА “Орлан-10”

Авіація БпА (Безпілотні апарати) БПЛА "Орлан" Війна з Росією ЗС Росії Росія США Технології

Російські виробники обходять санкції США та через низку посередників купують електроніку для виробництва розвідувальних безпілотників “Орлан-10”.

Журналісти Reuters, “Важные истории” та експерти Royal United Services Institute встановили мережу посередників, які реалізовують запит РФ на необхідні компоненти.

Розслідувачі дослідили митні та банківські документи, щоб дізнатися як саме компанія “Специальный технологический центр” (СТЦ), яка виготовляє БПЛА “Орлан-10” отримує необхідне.

При цьому СТЦ перебуває під санкціями з 2016 року. А у 2017 році США визначили цю компанію як складову частину російської розвідки та заборонили будь-які значні угоди з нею.

Плата виявлена у БПЛА "Орган-10", яка містить чіпи виготовлені компаніями Gumstix і Xilinx. Матеріали Центру оборонних реформ України

У березні 2022 року обмеження США посилилися, фактично заблокувавши весь продаж в Росію високотехнологічних товарів, таких як мікрочіпи, комунікаційне та навігаційне обладнання.

Разом з тим виробництво безпілотників це не зупинило.

Компанія-постачальник з Гонконгу

Документи свідчать, що одним з найважливіших постачальників СТЦ стала компанія з Гонконгу Asia Pacific Links Ltd.

Експортні товари вона постачала в РФ через компанію імпортера “СМТ-Айлогик”, яка має ту саму адресу реєстрації, що і “Специальный технологический центр”, а серед її акціонерів є співробітники СТЦ.

Власник Asia Pacific Links Ltd Антон Трофімов – російський емігрант, який живе в Торонто. Журналістам не вдалося отримати його коментарі та відвідати офіс компанії в Гонконзі.

Судячи з документів, Asia Pacific Links Ltd цього року процвітає – з 1 березня по 30 вересня експортувала продукції на 5,2 млн доларів, порівняно з 2,3 млн доларів за той самий період 2021 року.

Митні документи вказують, що товари, які Asia Pacific Links Ltd постачала “СМТ-Айлогик” були виготовлені технологічними компаніями США.

Серед них мікросхеми Analog Devices на 1,8 мільйона доларів, на 641 тисячу доларів – товари Texas Instruments, 238 тисяч доларів – Xilinx.

Також в документах є японські авіаційні двигуни компанії Saito Seisakusho, які також використовують для “Орлан-10”

Компанії запевнили журналістів, що не ведуть бізнес з РФ та вимагають від офіційних дистриб’юторів з’ясовувати кінцевого отримувача товарів.

Діяльність “СМТ-Айлогик”

Документи, які вивчали розслідувачі, свідчать, що компанія “СМТ-Айлогик” є найбільшим помітним постачальником для “Специальный технологический центр”.

Із 2017 року “СМТ-Айлогик” імпортувала в РФ електроніки приблизно на 70 мільйоннів доларів. Майже 80% діяльності компанії – це співраця саме з СТЦ.

Фотоприклад: БПЛА Росії «Орлан-10»

Також вивчені матеріали вказують, що акціонерами “СМТ-Айлогик” є або співробітники СТЦ, або їхні родичі, які або нічого не знають про діяльність компанії, або “щось пригадують” про її існування.

Компанія IK Tech з Флориди

Ще одна компанія, яка продавала “СМТ-Айлогик” товари, – IK Tech. Її заснував Ігор Каждан, також відомий як Алекс Стентон, який має російське та американське громадянство.

З 2018 по 2021 рік IK Tech продала в Росію електроніку на суму близько 2,2 мільйона доларів. Митні документи вказують, що понад 90% було продано “СМТ-Айлогик”.

З жовтня 2020 по жовтень 2021 IK Tech поставила більше тисячі процесорних модулів GUM3703FEBY, які були знайдені в російських БПЛА “Орлан”.

У лютому, за два тижні до російського вторгнення в Україну, Ігоря Каждана заарештували за звинуваченням у контрабанді продукції військового та подвійного призначення до Росії. Загалом в обвинуваченні міститься 13 пунктів. Він визнав себе винним за двома. Зізнався, що почав вести бізнес із російськими фірмами у 2016 році “в обхід експортних обмежень”.

У листопаді 2022 року Федеральний суд засудив його до трьох років умовно та присудив штраф у 200 доларів, також в нього конфіскували 7000 доларів.

"Орлан-30", квітень 2022 ФОТО: 24 ОМбр

Якщо його визнають винним за всіма пунктами обвинувачення, йому загрожує 40 років ув’язнення.

Зокрема у матеріалах справи йдеться про продаж підсилювачів американської компанії Qorvo.

За словами українських чиновників, підсилювачі Qorvo, які використовуються в радарах, комунікаційному та радіообладнанні, були знайдені в схемах радіозв’язку безпілотників “Орлан”.

У заяві Reuters Qorvo повідомили, що “заявленим місцем призначення” запчастин, згаданих у справі, є дистриб’ютор у Флориді. Та додали, що ніколи не вели бізнес з IK Tech або Ігорем Кажданом, а продукція компанії експортувалася та використовувалася без їхнього відома.

Імпорт технологічних товарів в РФ не припиняється

Напередодні волонтер Павло Кащук опублікував фото навігаційних модулів компанії U-box, які були знайдені у системі захисту від перешкод каналам навігації “Комета-М”. Це комплектуючі БПЛА “Орлан-10”. Кащук зауважив, що приховати походження модулів не намагалися, просто зняли стікери.

На жаль, імпорт таких дрібниць в рашку навряд чи вдасться зупинити, але компанії u-blox вже давно варто прибрати підтримку ГЛОНАСС в своїй продукції“, – додав Павло Кащук у своєму дописі.

Комплектуючі БПЛА "Орлан-10" Фото: Павло Кащук

Нагадаємо, напередодні в США звинуватили п’ятьох громадян РФ та двох громадян США у експорті заборонених технологічних товарів в РФ.

Також журналісти виявили схеми постачання американських електронних комплектуючих через турецькі та гонконзькі компанії.

Авіація БпА (Безпілотні апарати) БПЛА "Орлан" Війна з Росією ЗС Росії Росія США Технології