fbpx
Росія використовує аеростати для контролю за кордоном з Фінляндією

Росія використовує аеростати для контролю за кордоном з Фінляндією

Аеростати Розвідка Росія Фінляндія

Росія розмістила в Карелії стаціонарні аеростати зі спецобладнанням для спостереження за кордоном з Фінляндією.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Для контролю за кордоном підпорядкована ФСБ прикордонна служба РФ використовує спеціальні аеростати з радіолокаційною та оптичною станцією спостереження.

«Сучасні аеростати можуть стежити за ситуацією біля кордону з повітря протягом кількох діб. Система забезпечує радіолокаційне та відеоспостереження. Якщо з’являться правопорушники, їх пересування можна буде відстежити в режимі онлайн», — ідеться у репортажі видання.

Зазначається, що безпілотники та аеростати використовує прикордонна служба, зокрема, для запобігання нелегальній імміграції до Фінляндії.

Засіб на фото вдалося ідентифікувати як аеростат АКВ-05, що призначений для ведення розвідки та спостереження в радіусі 10 кілометрів.

Згідно з оприлюдненою інформацією, до складу розвідувального комплексу входить аеростат, машина управління та спеціальна газова заправна станція на автомобільному шасі.

Сам аеростат як робочий газ використовує гелій. Він здатний перебувати в повітрі до 75 годин, підніматися на висоту від 300 до 1000 метрів з вантажем до 16 кг та зберігати працездатність при поривах вітру швидкістю до 25 м/с.

Аеростати та війна

Статичні аеростати стали цінним інструментом ведення війни через можливість перебування у повітрі тривалий час разом із корисним навантаженням різного призначення.

Одним із найпопулярніших способів застосування таких систем є запуск як висотної платформи для ретрансляторів зв’язку. Вони дають можливість збільшити покриття та, відповідно, зону роботи радіостанцій та безпілотників.

Відомо, що в росіяни для охорони військових об’єктів у Сирії застосовували аеростати з оптико-електронними станціями спостереження.

Російський аеростат з розвідувальною станцією на околицях Пальміри, Сирія, травень 2016 року.

Нагадаємо, що уряд Польщі уклав контракт на закупівлю чотирьох розвідувальних аеростатів Barbara для спостереження за кордонами з Росією та Білоруссю.

Аеростати Розвідка Росія Фінляндія