fbpx
Росіяни стратили двох підлітків у Бердянську – омбудсман України 

Росіяни стратили двох підлітків у Бердянську – омбудсман України 

Війна з Росією Воєнні злочини Росія Україна Цивільні громадяни

Убивство окупантами двох українських неповнолітніх хлопців в тимчасово окупованому Бердянську – це позасудова страта.

Про це у вівторок в ефірі телемарафону заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Йдеться про загибель двох хлопців 2006 року народження – Тиграна Оганнісяна й Микити Ханганова.

Російська окупаційна влада обвинувачувала підлітків у нібито підготовці диверсії на залізниці, через що їм загрожувало до 20 років в’язниці.

Чіткої інформації про те, що сталося із підлітками, поки що немає. Вони могли загинути під час перестрілки з російськими окупантами або ж від рук росіян ще у СІЗО, а смерть під час перестрілки могла бути інсценізована. Обмудсман називає смерть хлопців стратою.

За нашими даними, відбулася позасудова страта двох українських підлітків у Бердянську“, – повідомив журналістам обмудсман. 

Тіла неповнолітніх досі не віддали їхнім родичам.

“Зараз нам відомо одне – хлопці загинули. За моїми даними, це була страта і, можливо, після цього було якесь інсценування, щоб виправдати дії російських військовослужбовців“, – додав Лубінець.

Уповноважений з прав людини розповів: після інформації про те, що двоє українських підлітків отримали підозри від слідчого комітету РФ за спробу влаштувати диверсію на залізниці, Україна одразу спробувала допомогти хлопцям. Лубінець запевнив, що “були звернення по різних каналах до Росії, щоб, по-перше, нам надали всю інформацію про них, а, по-друге, щоб українських дітей повернули додому в Україну”.

Також українська сторона терміново звернулася до Міжнародного комітету Червоного Хреста, проте там заявили, що не мають доступу до тимчасово окупованого росіянами Бердянська, тож не можуть виконати свій мандат.

“Тіла не віддали рідним загиблих хлопців. Я зі свого боку звертався по каналу комунікацій до Москалькової (уповноваженої з прав людини у РФ, – ред.) офіційно, щоб тіла хлопців повернули родичам”, – додав Лубінець.

Російські окупанти 24 червня заявили, що вбили двох підлітків, яких вони називають “проукраїнськими терористами”. Нібито у Бердянську двоє підлітків відкрили вогонь з автоматів по окупантах. Після цього росіяни вбили обох хлопців.

У соцмережах зʼявилось відео, яке, ймовірно, записував Тігран. На ньому він з автоматом повідомляє, що вони ліквідували двох російських окупантів. На відео він каже: “Двох точно, це смерть, пацани. Прощавайте! Слава Україні!”.

Однак батьки хлопців вважають, що перестрілка з окупантами та передсмертне відео – це постановка.

“Наразі ми бачимо багато розбіжностей у фактах, часі, одязі. Це дає підстави ставити під сумнів основну версію Слідкому про напад на поліцейських. Принаймні батьки Тиграна і Микити вважають, що вся ця перестрілка, передсмертне відео – це постановка для того, щоб убити хлопців”, – повідомила у Facebook представниця Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Ольга Решетилова.

Раніше, у травні, слідчий комітет Росії висунув підліткам звинувачення у нібито «підготовці диверсії на залізниці». Їм інкримінували статтю, яка передбачає до 20 років увʼязнення.

Після того, як історія про бердянських підлітків набула розголосу, Європарламент вимагав відпустити неповнолітніх на територію, підконтрольну українській владі. Але тоді хлопців помістили під домашній арешт.

Війна з Росією Воєнні злочини Росія Україна Цивільні громадяни