fbpx
Росіяни заочно судять українського офіцера за знищення А-50

Росіяни заочно судять українського офіцера за знищення А-50

А-50 Втрати Росії ППО та ПРО Росія Україна

У Росії заочно судять українського офіцера за збиття літака дальнього радіолокаційного виявлення і керування А-50 над Азовським морем.

Про це повідомив Слідчий комітет РФ.

Клопотання, яке задовольнив Хамовнічеський районний суд  Москви, подав слідчий Головного військового слідчого управління Слідчого комітету.

Росіяни цинічно називають літак ДРЛВ «непризначеним для ведення бойових дій» та «неозброєним», а наказ на його знищення називають «незаконним».

Офіцеру заочно висунуто обвинувачення у скоєнні злочину, передбаченого п. «б» ч. 3 ст. 205 КК РФ (терористичний акт, що спричинив заподіяння смерті людині), його оголошено у федеральний розшук.

Таким чином російський Слідком визнав, що літак був збитий Збройними Силами України й спростував версію російської пропаганди про дружній вогонь з боку ППО.

Нагадаємо, що російський ДРЛВ був збитий 23 лютого 2024 року, тоді російські пропагандисти розповсюджували версію про пуски зенітних ракет з тимчасово окупованого Маріуполя.

Тоді А-50 впав біля хутора Трудова Вірменія Каневського району Краснодарського краю.

А-50

А-50 – це літак дальнього радіолокаційного виявлення та керування на базі військово-транспортного літака Ил-76, який здійснив свій перший політ 19 грудня 1978 року.

Він розроблявся для заміни на той момент вже застарілого Ту-126 силами Таганрозького науково-технічного авіаційного комплексу та Науково-виробничого об’єднання «Вега». Експлуатація дослідних зразків почалася у 1985 році, а на озброєння радянської армії літак був прийнятий у 1988 році.

За радянських часів промисловість встигла виробила близько 31 борту, до наших часів «живих» бортів залишилося не багато, всього близько 12 у різних варіаціях: 9 на озброєнні ПКС РФ у варіаціях А-50 и А-50У (3 і 6 відповідно), решта – на озброєнні Збройних сил Індії.

Літак обладнаний радіотехнічним комплексом «Шмель» на основі радянської бортової електронно-обчислювальної машини «Аргон-50».

А-50 може давати зовнішнє цілевказання винищувачам та виступати у ролі повітряного командного пункту.

Більше про радянсько-російські літаки А-50 та А-50У читайте у матеріалі на «Мілітарному».

Під час повномасштабної російсько-української війни росіяни втратили два А-50, один 14 січня, а інший – 23 лютого.

А-50 Втрати Росії ППО та ПРО Росія Україна