fbpx
Росіяни збільшують дальність польоту та стійкість FPV-дронів

Росіяни збільшують дальність польоту та стійкість FPV-дронів

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Росія Світ Україна

Російські конструктори збільшують дальність польоту FPV-дронів та їх стійкість до засобів радіоелектронної боротьби.

Про розвиток російських ударних дронів у своєму дописі розповів блогер DanielR, аналізуючи конструкцію збитого безпілотника.

На оприлюднених фото можна побачити російський FPV-дрон “Упырь”, що несе на собі станцію-ретранслятор зв’язку завдяки якому дальність польоту ударних дронів збільшується в рази.

Дрон приймає зв’язок зі станції управління та передає сигнал на інший (ударний) безпілотник, а також в зворотньому шляху приймає та передає на пульт оператору зображення з його відеокамери.

Такий метод застосування безпілотників передбачає використання одночасно кількох екіпажів для пітримки “радіомосту”, а також займає кілька частот, однак відкриває багато можливостей для ударів по тилам супротивника.

Конструкція безпілотника

Російський “Упырь” серійно випускається приватним підприємством в Єкатеринбурзі. В його виробництві широко застосовується 3D-друк, зокрема, для виготовлення пластикового корпусу дрону, антен та камери, а також інших дрібних деталей.

На дроні розміщено дві великі антени ретранслятора для прийому та передачі сигналів. Крім того, на борту встановлена відеокамера, а також GPS-модуль з компасом iFlight (M8Q-5883 V2. 0). Вони використовуються для польоту та орієнтування у просторі.

Варто зауважити, що у конструкції дрону був використаний SAW-фільтр виробництва Tai-Saw Technology (модель TA1090EC). Він використовується для блокування прийому радіочастот за межами діапазону від 1,075 до 1,095 ГГц.

Використання таких чіпів допомагає захистити зв’язок від впливу систем РЕБ, які застосовують перешкоди у широкому діапазоні радіочастот. Для “придушення” таких дронів операторам станції РЕБ необхідно створювати перекшоди на точній частоті, що маловірогідно.

Розвиток FPV-дронів

Окрім параметрів дальності польоту та стійкості зв’язку розвиток ударних дронів також відбувається у напрямку інтеграції штучного інтелекту та систем автоматичного захоплення цілі.

Крім того, вже звичним та масштабованим на полі бою стає використання більш коштовних безпілотників з інфрачервоними та тепловізійними камерами, котрі дозволяють проводити польоти у темну пору доби.

Більше про еволюцію та майбутнє дронів можна прочитати у статті “Нова загроза: FPV-дрони адаптують для нічних операцій

Еволюціонують дрони і у розмірах. Україні військові наприкінці минулого року почали застосовувати проти росіян важкі безпілотники “Мамонт“, що здатні нести бойову частину масою до 4 кілограмів да дальністю польоту до 30 кілометрів.

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Росія Світ Україна