fbpx
Росіяни знайшли рештки ракети “Нептун” в Таганрозі

Росіяни знайшли рештки ракети “Нептун” в Таганрозі

«Нептун» Азовське море Війна з Росією Крилаті ракети Росія Україна

В Росії на березі Азовського моря було знайдено рештки української крилатої ракети “Нептун”.

Відео було оприлюднене російськими пропагандистськими медіа.

У Ростовській області поблизу Таганрогу на березі моря було виявлено залишки крилатої ракети. На опублікованих кадрах можна побачити, що у неї відсутня бойова частина.

Судячи з її стану, вона впала у морі, тому говорити про приблизну локацію падіння навряд можливо. Імовірно, це могла бути одна з ракет, якою наносились удари по Криму. Варто зауважити, що у будь якому випадку аби досягти Азовського моря вона мала прорвати глибокоешелоновану систему ППО Росії.

Про те що це саме українська крилата ракета можна судити за характерною формою фюзеляжу, закрилкам та конструкції сопла реактивного двигуна.

Однак по цим кадрам складно сказати чи була ця ракета виготовлена до повномасштабного вторгнення чи уже під час нього.

Залишки ракети знайдені в Таганрозі та ПКР "Нептун".

Невідомо також чи це оригінальна протикорабельна версія ракети Р-360 або ж якась із її модифікацій для ударів по наземним цілям.

Модернізація крилатої ракети Р-360

Ще в квітні цього року представник українського оборонного відомства на умовах анонімності повідомив журналістам The Drive, що конструктори працюють над модифікацією протикорабельної ракети «Нептун» для ураження наземних цілей.

В рамках проєкту адаптована ракета мала отримати нову систему наведення, яка на початок вторгнення ще не була розроблена. Зокрема, для завершення системи були потрібні певні види мікросхем, але система була близька до завершення.

Видання повідомляє, що нова ракета може запускатись з тієї ж пускової установки, що і раніше. Вона має максимальну дальність у 400 км  і бойову частину масою у 350 кілограмів (150 кг у протикорабельної версії).

Чиновник заявив, що Україна розробила систему наведення по супутниковим сигналам GPS, яка направляє ракету до заздалегідь визначеної цілі. На фінальному відрізку польоту інфрачервона система самонаведення ракети шукає та захоплює ціль на основі попередньо завантаженого зображення. У випадку, якщо знайдені об’єкти не відповідають вказаній цілі, ракета припиняє атаку.

За словами українських урядовців, модифікація ракети “Нептун” для наземних ударів вже неодноразово застосовуваласчь для нанесення ударів по російським об’єктам в окупованому Криму.

«Нептун» Азовське море Війна з Росією Крилаті ракети Росія Україна