fbpx
Saab почала випробування нової РЛС для винищувачів

Saab почала випробування нової РЛС для винищувачів

Saab Авіація Європа ОПК РЛС Світ Технології Швеція

Шведська компанія Saab почала перший цикл повітряних випробувань нової РЛС для винищувачів.

Про це пише ресурс Jane’s 360.

Мова йде про радар Х-діапазону на основі активної фазованої антенної решітки.

Нова РЛС поєднує модулі нітриду галію, які посилають і отримують сигнали та модулі обробки інформації вже існуючого радару PS-05/A Mk 4.

Використання нітриду галію дозволяє краще виявляти малорозмірні цілі, посилює стійкість до систем РЕБ різних типів і робить можливим застосовування сучасних видів озброєння на літаках.

Компанія Saab розраховує, що нова РЛС зацікавить покупців в наступних сегментах ринку – модернізація існуючих винищувачів, літаки для імітації дій ворога, легкі винищувачі, тренувальні літаки.

Окрім того Saab пропонуватиме новий радар для модернізації винищувача JAS39 Gripen моделей C/D. На літаках цієї версії встановлені РЛС типу PS-05/A.

Також особливістю нової РЛС на основі АФАР є можливість корегувати її потужність і розміри залежно від потреби замовників.

Це на думку Saab також зможе посилити привабливість нового радару.

Перші тести відбулися 8 квітня. В якості випробувальної платформи використовувався двомісний літак JAS 39D.

JAS 39 Gripen. Фото з відкритих джерел.

Перший політ із новою РЛС Х-діапазону тривав 90 хвилин. В рамках цього польоту новий радар тренувався виявляти та супроводжувати повітряні і наземні цілі.

Загалом планується провести іще до 15 польотів для того, щоб підтвердити всі ТТХ нового радару. Очікується, що це займе від трьох до чотирьох місяців. Проте вже на сьогодні компанія Saab готова приймати замовлення на новий АФАР-радар Х-діапазону.

Компанії знадобиться лише до 18 місяців, щоб створити відповідну продукцію і провести монтажні роботи на літаках замовника.

Відео презентація нової РЛС:

Saab Авіація Європа ОПК РЛС Світ Технології Швеція