fbpx
Швейцарія хоче дозволити реекспорт зброї в Україну

Швейцарія хоче дозволити реекспорт зброї в Україну

Війна з Росією Військова допомога Україна Швейцарія

Комісія з політики безпеки нижньої палати парламенту Швейцарії ухвалила рішення, яке передбачає дозвіл на передачу зброї Україні з інших держав.

Про це повідомляють на сайті парламенту країни.

Профільна комісія підтримала подання та депутатську ініціативу про реекспорт озброєння.

Зазначають, що декларації про нереекспорт можуть бути скасовані, якщо порушується заборона застосування сили відповідно до міжнародного права, як у випадку агресії Росії проти України.

Парламент Швейцарії. Зображення з відкритих джерел

Швейцарія повинна зробити свій внесок у європейську безпеку і, відповідно, надавати більше підтримки Україні“, – йдеться в повідомленні.

Пропозицію підтримали 14 членів комісії, проти проголосували 11.

Більшість вважають, що зміна законодавства не порушить нейтралітет Швейцарії.

Після зміни законодавства – закону про військові матеріали – уряд Швейцарії зможе оголосити скасування декларації про нереекспорт зброї країною, яка придбала її у Швейцарії.

Зенітна самохідна установка «Gepard» український військових. Жовтень 2022. Україна. Фото: Bild

У разі позитивного рішення зміни в законодавстві набудуть чинності 1 травня 2023 року та діятимуть до 31 грудня 2025 року.

Рішення про дозвіл реекспорту буде дійсним тільки у випадку, якщо рішення третіх країн стосуватимуться саме постачання зброї в Україну.

Нагадаємо, раніше президент Швейцарії Ален Берсе повідомив, що країна не планує дозволяти реекспорт зброї в Україну з Німеччини та Іспанії.

Раніше Берн відмовив Берліну в реекспорті боєприпасів до ЗСУ Gepard для України.

Пуск ракети Aspide 2000, Фото: MBDA

Також Швейцарія не надавала дозвіл Іспанії на передачу Україні ЗРК Aspide. У ракетах до цього комплексу є компоненти швейцарського виробництва.

Війна з Росією Військова допомога Україна Швейцарія