fbpx
США хочуть мати потенціал у Казахстані – спецпредставник Залмай Халілзад

США хочуть мати потенціал у Казахстані – спецпредставник Залмай Халілзад

Азія Казахстан Світ Співпраця США

США хочуть мати потенціал у Казахстані після виведення військ з Афганістану, про що зараз ведуться переговори між країнами.

Як пише «Інтерфакс-України», про це повідомив спеціальний представник США з примирення в Афганістані Залмай Халілзад.

Відповідна заява прозвучала відповідаючи на запитання, чи мають намір США розмістити своїх військових в країнах Центральної Азії після виведення військ з Афганістану.

Окрім Казахстану Сполучені Штати ведуть переговори і з іншими країнами Центральної Азії.

Ми обговорюємо співпрацю (щодо питань боротьби з тероризмом та економічного розвитку в Афганістані – ІФ-К) з країнами регіону, зокрема Казахстаном. Наразі ще нічого оголошувати, але я хочу сказати, що обговорення, переговори тривають, і США сповнені рішучості мати потенціал у регіоні (Центральної Азії – ІФ-К), щоб мати можливість захистити нашу національну безпеку, а також для того, щоб працювати з іншими країнами у наших спільних інтересах, – сказав Халілзад в неділю на онлайн брифінгу в Казахстані.

За його словами, під час свого дводенного візиту в Казахстан він має намір обговорити низку питань з президентом країни Касим-Жомартом Токаєвим.

“Я зустрінуся з керівництвом країни, ми обговоримо статус наших переговорів, відносини з Казахстаном. У нас дуже міцні взаємовідносини у сфері безпеки, у нас є спільне занепокоєння. У нас міцні взаємини у сфері політики – як всередині, так і за межами регіону, в тому, що стосується прав людини. Ба більше – у нас міцні взаємини в економічному сенсі”, – зазначив Халілзад.

Як повідомлялося, сили США і їхні союзників з НАТО почали залишати Афганістан. Планується, що цей процес завершиться до 11 вересня 2021 року.

Колишня американська адміністрація планувала вивести війська з Афганістану до 1 травня.

Американські військові у Киргизстані

Для забезпечення військ у цій країні в Киргизстані була створена авіабаза Повітряних сил США Манас, розташована в декількох десятках кілометрів від Бішкека.

База Манас була створена в 2001 році і була одним з ключових транзитних пунктів на шляху військ і техніки США і НАТО до Афганістану. Її значення ще більше зросло після того, як у грудні 2009 року президент США Барак Обама оголосив про відправку до Афганістану 30 тисяч американських військовослужбовців.

Під впливом Росії та Китаю у 2014 році вона припинила своє існування.

Азія Казахстан Світ Співпраця США