fbpx
США виділили кошти на Starlink для України

США виділили кошти на Starlink для України

SpaceX Starlink Військова допомога США Україна Україна-США

Компанія Ілона Маска SpaceX отримала контракт від Департаменту оборони США на Starlink для України.

Про це повідомляє видання Bloomberg з посиланням на Пентагон.

Термінали придбають за кошти, виділені Конгресом Сполучених Штатів.

Фінансуватимуть закупівлю терміналів за рахунок Ініціативи зі сприяння безпеці України. Вона створена для того, щоб забезпечити довгострокові потреби в безпеці країни.

У грудні Департамент оборони США повідомив, що надасть Україні «термінали та послуги» супутникового зв’язку, але не підтвердив, що контракт отримає компанія Маска.

«Ми продовжуємо працювати з цілою низкою глобальних партнерів, щоб забезпечити Україну необхідними їй стійкими супутниковими та комунікаційними можливостями», – заявили в Пентагоні.

Водночас у відомстві зазначили, що супутниковий зв’язок життєво важливий у загальній комунікаційній мережі України, і тому «департамент уклав контракт із компанією Starlink на надання послуг такого роду».

«Однак із міркувань оперативної безпеки та у зв’язку з критичним характером цих систем ми не володіємо додатковою інформацією щодо конкретних можливостей, контрактів або партнерів, щоб надати її на цей час», – йдеться в повідомленні.

Військові чиновники США високо оцінили роль, яку портативні термінали Starlink зіграли в Україні після вторгнення Росії, забезпечивши зв’язок для цивільного населення і найважливіші комунікації для збройних сил країни.

Нагадаємо, із початку повномасштабного вторгнення Україна вже отримала 42 тисячі терміналів Starlink. Вони забезпечують зв’язком критичну інфраструктуру.

Український військовий встановлює Starlink. Фото з відкритих джерел

Раніше також повідомлялось, що Ілон Маск відмовився від фінансування Пентагону для забезпечення роботи Starlink в Україні.

Американський бізнесмен Ілон Маск заявив, що вже пожертвував Україні 100 млн доларів.

SpaceX Starlink Військова допомога США Україна Україна-США