fbpx
США виводять протиракетну оборону з Саудівській Аравії

США виводять протиракетну оборону з Саудівській Аравії

Азія Близький Схід ППО та ПРО Саудівська Аравія Світ США

Сполучені Штати майже завершили скорочення своїх найсучасніших систем ППО Patriot в Королівстві, на тлі нападів хуситів з боку Ємену і потенційної загрози нападів Ірану з боку Іраку.

Про це повідомляє The Times of Israel.

Пентагон визнає “перерозподіл певних засобів протиповітряної оборони”, але наполягає, що Америка зберігає “широку та глибоку” відданість своїм союзникам на Близькому Сході.

Попри те, що десятки тисяч американських військових поки ще залишаються на Аравійському півострові, як противага Ірану, країни арабської затоки стурбовані планами США на майбутнє, оскільки їхні військові сприймають зростаючу загрозу в Азії, яка потребуватиме сильної протиракетної оборони.

Наслідки удару по нафтопереробному заводу у Саудівській Аравії

Напруженості додає зрив перемовин у Відні, щодо іранської ядерної програми, що своєю чергою знижує шанс повернення до самої угоди та збільшує шанси розвитку негативних сценаріїв. Арабські лідери бачать вже третього президента США, який проводить послідовну політику, щодо зменшення американської військової присутності на Близькому Сході.

Про перерозподіл ракетних батарей ППО говорили вже в минулі місяці, як відповідь на загрозу “конфлікту великих держав” з Китаєм та Росією. Однак він відбувся під час активної фази операції з евакуації в Кабулі і тоді коли єменські хусити поновили свої атаки по містах, портам та нафтовим об’єктам Саудівської Аравії.

Разом з тим, прессекретар Пентагону Джон Кірбі заявив: “Міністерство оборони продовжує підтримувати десятки тисяч військ і міцну позицію сил на Близькому Сході, що представляє деякі з наших найсучасніших авіаційних та морських можливостей на підтримку національних інтересів США та наших регіональних партнерств”.

Своєю чергою, Міністерство оборони Саудівської Аравії назвало відносини Королівства з США “міцними, давніми та історичними”, навіть визнаючи виведення американських систем протиракетної оборони. У ньому йдеться, що саудівські військові “здатні захищати свої землі, моря та повітряний простір та захищати свій народ”.

Однак, деякі чиновники пов’язують “перерозподіл певних засобів протиповітряної оборони безпосередньо з відносинами Вашингтону з Ер-Ріядом. Про таке повідомив принц Саудівської Аравії Туркі аль-Фейсал, колишній керівник розвідки королівства у своєму інтерв’ю для CNBC.

А ще, міністр оборони США Ллойд Остін, який останніми днями був на Близькому Сході і мав відвідати Саудівську Аравію, але не зробив цього через те, що американські чиновники назвали проблемами з плануванням. Саудівська Аравія відмовилася коментувати, чому поїздка Остіна не відбулася після відведення систем ППО.

Армія Саудівської Аравії має на озброєнні власні ракетні батареї Patriot і зазвичай випускає по дві ракети по вхідній цілі. Така тактика є коштовною (кожна ракета Patriot коштує понад 3 мільйонів доларів), однак дозволяє збивати майже всі ракети/БПЛА випущені хуситами, доводячи високу ефективність цих систем.

Як варіант виходу з такої ситуації, КСА планувала позичити ракетну батарею Patriot в Греції. Однак, як би там не було, країнам Перської затоки – союзникам США, треба готуватися власними силам захищати свої країни і меншою мірою спиратися на абсолютну підтримку США. Фактично, Байден на Близькому Сході продовжує політику Трампа «Америка насамперед», але дещо іншими методами.

Азія Близький Схід ППО та ПРО Саудівська Аравія Світ США