fbpx
США замовили нові літаки-ретранслятори

США замовили нові літаки-ретранслятори

Авіація Закупівлі ПС США Світ США

1 червня 2021 року офіс програми Battlefield Airborne Communications Node (BACN) Повітряних сил США уклав контракт на 464,8 млн. доларів США з Learjet, Inc., що є дочірньою компанією Bombardier Inc., на закупівлю до шести Літак Bombardier E-11A (Global 6000) з п’ятирічним терміном поставки.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Scramble.

Угода включає негайне замовлення і оплату одного літака Bombardier E-11A із ще п’ятьма додатковими літаками з пізнішими термінами поставки. Контрактом передбачено проведення інженерних робіт по модифікації повітряної машини.

Зазначається, що ці літаки потрібні для постійних операцій за межами Сполучених Штатів на різних театрах бойових дій. Це придбання збільшить поточний флот літаків-ретрансляторів, для збереження здатності швидко реагувати на оперативні потреби військових в різних куточках світу.

Технології що використовуються на цих літаках-ретрансляторах забезпечує потік інформації в режимі реального часу між різнорідними тактичними лініями передачі даних та голосовими системами за допомогою ретрансляції.

“Завдяки своїм гнучким варіантам розгортання та здатності експлуатувати на великій висоті, літаки BACN дозволяє повітряним та надводним силам долати труднощі зв’язку, спричинені горами, пересіченою місцевістю чи відстанню”, – йдеться у повідомленні.

Програмно-апаратний комплекс цих спеціалізованих літаків дозволяє вирішувати основні завдання підтримки телефонного та персональної радіозв’язку.

Окрім того, забезпечується передача даних і відеозображень; збір і розподіл розвідувальних даних від систем і засобів розвідки; формування баз даних про сили і засоби (своїх і противника), а також про першочергові цілі; забезпечення віддаленого доступу до інформаційних мереж міністерства оборони США і баз даних автоматизованих систем управління; координація вогневої і авіаційної підтримки.

Особливістю комплексу є здатність ретранслювати сигнали різних діапазонів, видів модуляції, форматів і швидкостей передачі при використанні методів підвищеної скритності роботи і перешкодозахищеності.

Літак включає також апаратуру супутникового зв’язку, що дозволяє підключати мережі зв’язку на полі бою безпосередньо до систем вищої ланки управління.

Персональний рухомий стільниковий зв’язок забезпечується літаками-ретрансляторами в межах всієї зони обслуговування однією бортовою базовою станцією без використання будь-якої додаткової наземної інфраструктури.

З метою забезпечення безпосередньої авіаційної підтримки військовослужбовець за допомогою стільникового радіотелефону через літак-ретранслятор має можливість встановлення зв’язку з пілотом вертольота або винищувача. Базова станція дозволяє одночасно обслуговувати до 100 наземних абонентів.

Авіація Закупівлі ПС США Світ США