fbpx
США знайшли додаткові 6 млрд для України

США знайшли додаткові 6 млрд для України

Військова допомога США Україна Україна-США

Міністерство оборони США вивільнило для України 6 мільярдів доларів за результатами аудиту дворічної військової допомоги Україні.

Про це повідомила заступник прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх під час брифінгу

Представник оборонного відомства оголосила, що за результатами проведеної перевірки з’ясувалося, що військову допомогу Україні за два роки переоцінили на 6,2 мільярда доларів.

У 2022 фіскальному році помилка при підрахунках військової допомоги сягнула 2,6 мільярда доларів, а поточного фінансового року – 3,6 мільярда.

Згідно із заявою Пентагону, помилка сталася через те, що при оцінці використовувалася вартість нових озброєнь, тоді як Україні були передані запаси, які зберігалися у Пентагону, і які варто було оцінювати по залишковій вартості за вирахуванням амортизації.

Тепер вивільнені кошти будуть спрямовані на фінансування додаткових траншів озброєння для України у рамках уже схваленого Конгресом бюджету, та відповідно, не потребуватимуть додаткового узгодження урядовців.

Ці гроші просто повернулися в скарбничку“, – заявила представник оборонного відомства Сабріна Сінгх.

Про можливу похибку у розрахунках військової допомоги Пентагон зауважив ще у травні цього року. На той час, за результатами неповного аналізу, різниця становила 3 ​​мільярди доларів.

Американська військова допомога Україні

Починаючи з серпня 2021 року, Сполучені Штати надали 40 пакетів військової допомоги, в рамках яких за рішенням адміністрації президента США озброєння вилучається із наявних запасів міністерства оборони країни та негайно передається Україні.

В рамках цих вилучень Україні надаються боєприпаси для ракетно-артилерійського озброєння, зенітні комплекси, артилерійські установки, бронетехніка, автотранспорт та інше військове обладнання.

Також США фінансує виготовлення боєприпасів та озброєння для України, що має надійти у середньостроковій перспективі, а також компенсує таким чином передане іншими країнами озброєння.

Загалом, за словами глави Пентагону Ллойда Остіна, на 25 травня разом із союзниками США надали Україні військову допомогу на суму $65 млрд.

Військова допомога США Україна Україна-США