fbpx
Сили оборони уразили першу САУ “Флокс”

Сили оборони уразили першу САУ “Флокс”

2С40 «Флокс» Артилерія Війна з Росією Втрати Росії САУ Україна

Сили оборони вперше уразили російський самохідний міномет 2С40 “Флокс”, партія яких була отримана лише на початку жовтня.

Відео було опубліковано в соціальних мережах.

Відомо, що перша партія цих колісних артсистем у невідомій кількості була передана лише за день до публікації відео, про що повідомляли російські медіа.

На кадрах показано виявлення російської артилерійської установки українським ударним FPV-дроном та її ураження у кормову частину під час руху на дорозі.

Кадрів об’єктивного контролю для оцінки наслідків влучання немає. Імовірно, бойова частина дрону могла вивести з ладу артчастину установки або ж викликати пожежу.

Самохідна установка, вірогідно, була уражена неподалік від лінії бойового зіткнення, враховуючи її максимальну дальність вогню у 8 кілометрів звичайними 120 мм мінами.

2С40 “Флокс”

2С40 “Флокс” це російська самохідна колісна артилерійська установка зі 120-мм мінометом-гаубицею-гарматою, що призначена для придушення живої сили, озброєння та техніки супротивника.

Артилерійська частина САУ змонтована на шасі армійського бронеавтомобіля Урал-4320 з колісною формулою 6х6.

Російська 120-мм самохідна артилерійська установка «Флокс» на базі бронеавтомобіля «Урал-4320». Росія. Фото: ЗМІ РФ

Комплекс здатний піднімати ствол в діапазоні від -2 до + 80 градусів, що дозволяє вести вогонь по навісній траєкторії (як гаубиця), закидати міни практично вертикально (як міномет), або ж стріляти прямим наведенням (як гармата).

Для стрільби артсистема використовує усю номенклатуру радянських, російських та західних 120 мм мінометних боєприпасів, у тому числі далекобійні активно-реактивні снаряди та кориговані. Її возимий боєкомплект складає 60 снарядів.

Зазначається, що 120 мм мінометна міна за своєю уражаючою дією та руйнівною здатністю аналогічна артилерійським 152-155 снарядам. Однак дальність стрільби “Флокс” обмежується 8 кілометрами зі звичайними мінами та 10 кілометрами з далекобійними боєприпасами.

Сама броньована машина також оснащена дистанційною кулеметною установкою для самозахисту, що встановлена над кабіною екіпажу.

2С40 «Флокс» Артилерія Війна з Росією Втрати Росії САУ Україна