fbpx
Сили оборони застосовують іранські танкові боєприпаси

Сили оборони застосовують іранські танкові боєприпаси

Боєприпаси Бронетехніка Іран Танк Україна

Танкові підрозділи Сил оборони застосовують 125-мм осколково-фугасні боєприпаси іранського виробництва для танків радянського зразка.

Новину оприлюднили аналітики osint-каналу Ukraine Weapons Tracker.

На відео танкісти українського танка Т-72АМТ розпаковують ящики з боєприпасами у процесі спорядження бойової машини перед завданням.

Зафіксований на кадрах боєприпас – копія радянського 125-мм боєприпасу 3ОФ19, який був спроєктований ще в 60-х роках.

Іранське походження снарядів можна ідентифікувати завдяки специфічній ознаці: пофарбованій у чорний колір хвостовій частині боєприпасу.

Окрім цього, снаряди упаковані в характерні транспортні контейнери для боєприпасів, які можна ідентифікувати на кадрах за маркуванням та формою.

Боєприпас 3ОФ19 – частина пострілу 3ВОФ22, який був розроблений для гармати 2А46 ще в Радянському Союзі та був прийнятий на озброєння у 1962 році.

Попри вік розробки, снаряд досі актуальний через простоту конструкції та велику потужність. Проєктувальники зазначають, що 90% летальна зона для піхоти у випадку детонації становить 40 м в ширину і 20 м в глибину.

Снаряд важить 23 кілограми і споряджений тротиловою вибуховою сумішшю марки A-IX-2 масою 3,4 кілограма.

Це вже не перший випадок, коли до України потрапляє іранське озброєння. Раніше на озброєнні сил оборони помічали артилерійські боєприпаси 122-мм та 152-мм калібру, а також 122-мм реактивні ракети до РСЗВ.

Джерело поставок іранської продукції невідоме, проте боєприпаси нерідко виготовлені у 2022 році, що може свідчити про їхнє надходження не зі старих запасів, а безпосередньо від виробника через треті країни.

Також Мілітарний повідомляв, що США розглядають можливість відправлення в Україну тисяч одиниць захопленої іранської зброї та боєприпасів, яку перехопили на шляху до Ємену.

Представники міноборони США планують відправити понад 5000 автоматів, 1,6 мільйона набоїв до стрілецької зброї та невелику кількість протитанкових ракет, вилучених останніми місяцями в іранських контрабандистів.

Боєприпаси Бронетехніка Іран Танк Україна