fbpx
Туреччина вперше постачатиме комплекси Korkut за кордон

Туреччина вперше постачатиме комплекси Korkut за кордон

ASELSAN ЗСУ Korkut ППО та ПРО Світ Туреччина

Турецька компанія ASELSAN підписала експортний контракт на постачання зенітних артилерійських комплексів Korkut неназваному замовнику.

Про це повідомляє турецьке видання Savunma Sanayi ST.

Як зазначають у виданні, експортний контракт був укладений з неназваною країною. Наразі жодних деталей про розміри замовлення та вартість угоди немає.

Новий контракт має стати першим іноземним замовленням. До цього, починаючи з 2016 року, артилерійські комплекси Korkut у значних кількостях замовлялися для збройних сил Туреччини.

ЗАК Korkut

Korkut — це турецький низьковисотний зенітний 35-мм артилерійський комплекс, що був розроблений компанією ASELSAN у 2016 році.

Зенітний комплекс складається з трьох самохідних зенітних установок та машини виявлення та управління. Комплекс Korkut може виявляти та знищувати повітряні цілі як самостійно, так і у складі складнішої мережі під управлінням систем вищого рівня.

Основу комплексу становить самохідна артилерійська установка, що озброєна двома спареними 35-мм гарматами Oerlikon KDC-02. Завдяки ним артилерійська установка здатна вести вогонь темпом до 1100 пострілів на хвилину на відстань до 4 км.

Гармати можуть стріляти різними типами боєприпасів калібру 35×228 мм, включаючи програмовані боєприпаси 35 мм ATOM виробництва Aselsan. Останні вкрай ефективні проти малих БпЛА, адже здатні вибухати у заданій точці, уражаючи ціль щільним потоком готових уражаючих елементів із вольфраму.

Машина управління комплексу забезпечує координацію установок та виявлення об’єктів власною РЛС з АФАР на відстані до 70 кілометрів. Крім того, кожна артилерійська установка оснащена власною радіолокаційною та оптичною станціями для самостійного виявлення цілей.

Зенітний комплекс ефективний проти безпілотних літальних апаратів (БПЛА), вертольотів, крилатих ракет і ракет повітря—земля. Він може забезпечувати прикриття механізованих угрупувань на передовій, захист важливих об’єктів та складніших систем ППО у складі єдиної мережі.

Для збройних сил Туреччини установки постачалися на гусеничному амфібійному шасі бронетранспортера FNSS ACV-30, однак для них також пропрацьовані альтернативні варіанти на шасі чотирьохвісних вантажівок.

Відомо, що комплекси Korkut уже використовувалися в бою під час громадянської війни в Лівії та турецьких кампаній на території Сирії.

ASELSAN ЗСУ Korkut ППО та ПРО Світ Туреччина