fbpx
Турецький БТР Zaha пройде кваліфікаційні випробування

Турецький БТР Zaha пройде кваліфікаційні випробування

Азія Бронетехніка Світ Сусіди Туреччина

Новий турецький плаваючий гусеничний БТР Zaha пройде кваліфікаційні випробування.

Про це інформує Мілітарний.

Компанія FNSS повідомила, що поставить збройним силам Туреччини, в цілому 27 гусеничних бронетранспортерів Zaha, 23 з яких будуть у версії для перевезення особового складу, 2 – машинами управління і 2 ремонтно-евакуаційних машини.

Перший БТР Zaha буде поставлений протягом 2021 року після проходження кваліфікаційних випробувань. Проект постачання нових бронетранспортерів буде завершено у 2022 році.

Zaha має підвищену мобільність і розвиває максимальну швидкість 7 вузлів на морі та 70 км/год при русі на суходолі.

Бронекорпус БТР Zaha виконаний з алюмінієво-магнієвого сплаву і містить керамічні вставки. Присутні елементи протимінного захисту, лобові та бортові проекції прикриті накладними броньовими елементами.

Корпус з додатковими модулями забезпечує захист від бронебійних куль калібром до 14,5 мм.

ZAHA отримує двигун Caterpillar С13 потужністю 600 к.с. і автоматичну трансмісію Alisson. Ходова частина має шість опорних катків і торсіонну підвіску. У кормі роміщені два водометних рушія, що забезпечують рух на воді.

Бойова вага – 30 тонн, у варіанті бронетранспортера машина вміщає 3 людини екіпажу і 21 десантника. Машина здатна повертатися у вихідне положення при перекиданні у воді. Озброєння – дистанційно керований модуль з 12,7-мм кулеметом і 40-мм автоматичним гранатометом.

Реалізація програми БТР Zaha почалася в березні 2017 року, коли FNSS та Управління оборонної промисловості Туреччини (SSB) підписали контракт на проектування, розробку і виробництво 27 машин.

Компанія FNSS офіційно представила Zaha у травні 2019 року на стамбульській оборонно-промисловій виставці IDEF-2019.

Також, Туреччина дозамовила національні бронемашини Pars 4×4 та Kaplan для потреб збройних сил.Контракт передбачав поставку турецьким силовим структурам до 260 машин Pars 4×4 та Kaplan у модифікації амфібії.

Азія Бронетехніка Світ Сусіди Туреччина