fbpx
У Чехії компанія UAC запустила виробництво дронів для України

У Чехії компанія UAC запустила виробництво дронів для України

UAC БПЛА «Leleka LR» БПЛА «Булава» Європа Світ Україна Чехія

UAC запустила серійне виробництво розвідувальних дронів «Leleka-LR» та ударних «Булава» ексклюзивно для української армії.

Про це повідомляє чеське видання E15.

UAC є філією приватної української компанії DeViRo, котра з 2014 року займається розробкою та виробництвом безпілотників військового класу.

Компанія розгорнула серійне виробництво в чеському місті Колін та планує постачати близько сотні розвідувальних та ударних безпілотників на рік.

«Зараз доставка безпілотної техніки з Чехії в Україну є абсолютним пріоритетом. У майбутньому ми маємо намір отримати вирішальну частку центральноєвропейського ринку в категорії середніх безпілотників та постачати продукцію в збройні сили країн НАТО та інших держав», – пояснює бізнес-плани Штефан Фюле з керівництва UAC.

Зараз на потужностях компанії в Коліні працює близько 80 працівників, переважно українців. Лише п’яту частину з усього персоналу складають чехи. У компанії розповідають, що з масштабуванням виробництва UAC розширюватиме нових працівників.

«У листопаді ми почали пробну експлуатацію, у квітні — серійне виробництво. Це буквально військове виробництво, наш ексклюзивний замовник – українська армія», – говорить виконавчий директор компанії Павло Булант.

Виробництво дронів

Виробництво безпілотників починається з виготовлення точної електроніки. Збірка материнських плат і цілих електронних блоків повністю здійснюється на потужностях компанії силами  спеціалістів. Так само вони збирають оптичні модулі.

Інші операції включають  литтям у форми, 3D-друк та обробку на ЧПУ-верстатах фюзеляжів і крил майбутніх безпілотників.

«Ми практично повністю автономні, маємо мінімум субпідрядників. Ми купуємо у них, наприклад, електродвигуни та двигуни внутрішнього згоряння для безпілотників», – додає Булант.

Виробництво закінчується у великому залі з десятками зелених пластикових транспортних контейнерів, де зберігаються розібрані розвідувальні дрони «Leleka-LR» та ударні «Булава».

Розвідувальний дрон «Leleka-LR». Фото: UAC

Детально про характеристики розвідників «Leleka-LR» в ексклюзивному репортажі розповідав «Мілітарний». А про частину характеристик та можливості ударних дронів «Булава» вперше стало відомо в ході цьогорічної виставці Eurosatory 2024.

UAC БПЛА «Leleka LR» БПЛА «Булава» Європа Світ Україна Чехія