fbpx
У Данії українські пілоти вже літають на F-16

У Данії українські пілоти вже літають на F-16

F-16 Винищувач Військова допомога Данія Європа Навчання Світ Україна

Деякі українські льотчики вже проходять льотну підготовку на винищувачах F-16 у Данії.

Про це повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Ці польоти проходять з інструкторами, їх здійснюють на двомісних літаках.

За словами Ігната, перед тим, як сісти у кабіну F-16, українські пілоти літали на легкомоторних літаках, які допомагають льотчику легше перейти на новий тип винищувача.

“Зараз це вже польоти з інструктором. Кожен день може збільшуватися число українських пілотів, які проходять підготовку і виконують завдання, які ставить перед ними інструктор”, – сказав Ігнат.

Наступним етапом підготовки українців буде перехід до самостійних польотів.

“І тоді вже відповідно польоти на бойове застосування для того, щоб навчатися воювати на цьому літаку”, – пояснив Ігнат.

Окрім пілотів, які навчаються в Данії, навчання українців проходять в США і у Великій Британії, зазначив речник Повітряних сил ЗСУ. Там підготовку проходять не лише льотчики, а й наземний персонал, офіцери бойового управління та інженерно-авіаційної служби.

Нагадаємо, що Данія разом з Нідерландами очолює коаліцію країн, які готують українських пілотів і допоміжний персонал. Країни зобов’язались безоплатно передати Україні винищувачі F-16.

У серпні в Данії розпочали навчання вісім українських льотчиків на бойових літаках F-16. Підготовка проходить на авіабазі Скридструпі, де розміщене винищувальне крило данських повітряних сил у складі 727-ї та 730-ї ескадрильї. Крім того, 65 фахівців пройдуть навчання з технічного обслуговування та ремонту літаків цього типу.

Уряд Данії анонсував передачу 19 винищувачів F-16. Поки що, невідомо в яких варіантах будуть передані літаки. Очікується, що перші данські бойові літаки мають надійти до України у першому кварталі 2024 року.

Всього на озброєні Королівських ПС знаходиться 30 винищувачів у варіанті F-16AM і 11 у варіанті BM.

F-16 Винищувач Військова допомога Данія Європа Навчання Світ Україна