fbpx
У Франції заарештували зловмисника за лазерну атаку на військовий літак

У Франції заарештували зловмисника за лазерну атаку на військовий літак

Авіація ВМС Франції Лазерна зброя Морська авіація Світ Франція

Морський патрульний літак Франції «Atlantique 2» був уражений лазером у французькій Бретані.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Міністерство оборони Франції.

Ймовірно, зловмисник не розумів, що використав лазер проти розвідувального літака, який відразу почав розшук правопорушника.

Літак використав свої власні датчики, щоб ідентифікувати та визначити місцеперебування зловмисника.

«Atlantique 2» заходив посадку на авіабазу, коли злочинець почав атакувати літак лазером. Екіпаж перервав посадку та набрав висоту.

Ілюстрація роботи лазерної установки. Фото з відкритих джерел

Згідно з заявою флоту Франції, екіпаж потім використав власні датчики, щоб визначити джерело лазера. Одним із цих датчиків, ймовірно, була система EO/IR Wescam MX-20. Вона оснащена інерціальним вимірювальним блоком, що забезпечує високу точність визначення цілі й географічну прив’язку.

На борту «Atlantique 2» немає систем попередження про наближення ракет або лазерного попередження. Він оснащений передовими системами радіоелектронної боротьби, але вони активуються радарами та частотами зв’язку, а не лазером.

У цій ситуації ключовим для екіпажу є координація між кабіною та оператором MX-20 на борту, щоб знайти та зафіксувати ціль. Але це те, до чого регулярно тренуються екіпажі.

Лазерні атаки

Екіпаж «Atlantique 2» встановив винного та зафіксував датчиком сліди правопорушення. Ще в польоті «Небесні моряки» (так у французькому флоті називають екіпажі морської авіації) передали цю інформацію до місцевої поліцейської дільниці, яка швидко заарештувала людину та конфіскувала лазерне обладнання.

Це не перший випадок, коли екіпажі стикаються із такою проблемою. Одного порушника був засуджено до шести місяців ув’язнення за аналогічні дії у 2018 році.

Екіпаж морського патрульного літака «Atlantique 2». Фото з відкритих джерел

Командир військово-морської авіабази Ланн-Біхуе у 2014 році повідомляв, що десять військових літаків було атаковано лазером лише за дев’ять місяців. У Франції торгівля лазерами та їх зберігання суворо регулюються у зв’язку з відновленням подібних подій проти літаків.

Таким чином, володіння або використання лазера класу вище II може призвести до позбавлення волі на 6 місяців зі штрафом у розмірі 7500 євро. Крім цих кримінальних покарань, наведення лазера на літак, що заходить на посадку, може призвести до серйозних та непоправних травм очей членів екіпажу.

Авіація ВМС Франції Лазерна зброя Морська авіація Світ Франція