fbpx
У Росії вперше злетів літак «Байкал»

У Росії вперше злетів літак «Байкал»

Авіабудування Авіація Азія Росія Світ Сусіди

У Росії вперше злетів легкий літак ЛМС-901 «Байкал», який називають заміною для Ан-2.

Про це повідомила пресслужба російського міністерства промисловості та торгівлі.

Перший політ нового літака обіцяли здійснити до кінця минулого року, але цього не сталось і він вперше піднявся у повітря 30 січня.

ЛМС-901 створюється приватною компанією «Байкал Инжиниринг», дочірні підприємством Уральського заводу цивільної авіації з казахською участю.

Літак злетів з аеродрому Араміль у Єкатиринбурзі, політ тривав близько 25 хвилин на висоті 500 метрів. Екіпаж виконав низку маневрів у повітрі, щоб перевірити його стійкість та керованість.

Легкий літак ЛМС-901 «Байкал» під час випробувань

Заявлено, що польотне завдання виконали повністю, а системи ЛМС-901 «Байкал» працювали у штатному режимі.

ЛМС-901 «Байкал» – це турбогвинтовий одномоторний літак, призначений для використання на місцевих повітряних лініях та виконання авіаційних робіт.

Пасажиромісткість – до дев’яти осіб, яких він може доставити на дальність у 1500 км з крейсерською швидкістю до 300 км/годину. На таку ж дальність він може доставити 2000 кг вантажу.

Планер дослідного зразка ЛМС-901 збирали у авіаційному інституті Москви по замовленню «Байкал Инжиниринг». Початок серійного виробництва запланований на 2024 рік.

Роботи ведуться відповідно до угоди з російським міністерством промисловості та торгівлі, яке сподівається завдяки перспективному літаку оживити місцеві повітряні лінії.

Раніше це завдання покладалось на літак Ан-2, який нині виготовляється лише у Китаї, а у різних країнах світу його модернізують.

Для прикладу у тій же Росії легкий транспортний літак Ан-2 на замовлення Монголії модернізують зі встановленням двигуна PT6A-67B від компанії Pratt & Whitney Canada. В Україні декілька років тому піднявся Ан-2-100 з новим двигуном МС-14 виробництва компанії «Мотор-Січ» взявши на борт рекордну вагу вантажу.

Авіабудування Авіація Азія Росія Світ Сусіди