fbpx
У ВМС заявили про розблокування порту «Південний» та «Одеса»

У ВМС заявили про розблокування порту «Південний» та «Одеса»

Війна з Росією ВМС України Одеса Одещина Україна Флот Чорне море

У Чорному морі відновлено роботу українських портів.

Про це повідомили ВМС України.

У зв’язку з підписанням угоди про розблокування українських портів для експорту зерна, відновлено роботу в портах «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний».

У Військово-Морських Силах Збройних Сил України пояснили, що вихід і захід суден до морських портів здійснюватиметься шляхом формування каравану, який супроводжуватиме корабель лідирування.

Щоб досягти цієї мети, співпрацюють фахівці Центру навігації, гідрографії та гідрометеорології ВМС України та філії державної установи «Одеський район Держгідрографії».

Нині військові та цивільні спеціалісти проводять пошук підводних об’єктів, встановлюють спеціальні засоби навігаційного обладнання, які допоможуть безпеці судноплавства.

Також тривають гідрографічні промірні роботи, тобто визначення глибини, підхідних каналів та рекомендованих шляхів руху суден.

У ВМС наголосили, що не зважаючи на дії російських агресорів, українські військові продовжують виконувати свою роботу на всіх напрямках, зокрема, щоб відновити функціонування судноплавства для забезпечення експорту зернових.

30-мм артустановка АК-230 на кораблі «Юрій Олефіренко». Грудень 2021. Фото: ВМС ЗС України

Два тижні тому, стало відомо, що Військово-Морські Сили України допомагають організувати експорт аграрної продукції.

Використання каналу гирла Бистре річки Дунай стало можливим завдяки звільненню від російських окупантів острова Зміїний.

Канал гирла Бистре Джерело: Liveuamap

“Острів має стратегічне значення, оскільки дозволяє контролювати надводну та частково повітряну обстановку на Півдні України, чим і користувався окупант блокуючи рух цивільних суден в південній частині нашої країни“, – підкреслили у ВМСУ.

До цього через блокаду цивільного судноплавства компаніям, які займаються морськими перевезеннями довелося використовувати канал Суліна (Румунія). Це призвело до скупчення великої кількості суден та перевантаження каналу.

Війна з Росією ВМС України Одеса Одещина Україна Флот Чорне море