fbpx
У ЄС розглядають створення військової місії в Україні

У ЄС розглядають створення військової місії в Україні

Європа ЗСУ Світ Співпраця Україна

Європейський союз розглядає можливість створення незалежної військової навчальної місії в Україні.

Про це інформує Мілітарний.

На тлі активності російських гібридних військ та загострення бойових дій на Донбасі, ЄС розглядає можливість створення європейської військової навчальної місії в Україні, повідомляє німецьке видання Die Welt з посиланням на внутрішній документ EEAS (Європейської служби зовнішніх зв’язків).

Документ Європейської служби зовнішніх зв’язків передбачає, що створення такої місії стане вираженням солідарності з Україною з урахуванням військової активності Росії біля українських кордонів і на окупованих територіях.

Якщо місія буде створена, то вона буде названа військовою консультативною та навчальною місією ЄС в Україні (EU Military Advisory and Training Mission Ukraine)

На створенні військової місії наполягають Литва, Латвія, Естонія, а також Польща, Румунія і Словаччина.

Окрім того, таку позицію підтримують Швеція та Фінляндія.

Про створення військової навчальної місії ЄС попросили глави МЗС та Міністерства оборони України, які направили в кінці липня лист верховному представникові Європейського союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозепу Боррелю.

Крім варіанту створення військової місії, ЄС розглядає ще три інших способів посилення військового потенціалу Збройних сил України.

Серед них розширення консультативної місії Європейського союзу щодо реформи сектора громадянської безпеки України, яка існує з 2014 року.

Нещодавно, Національна поліція України отримала техніку загальною вартістю 3,4 мільйона євро. Програма реалізується за фінансової підтримки ЄС Управлінням ООН з обслуговування програми у тісній співпраці з Консультативною місією Європейського союзу в Україні.

Нацполіція отримала автомобілі від ЄС. Вересень 2021. Фото: Нацполіція

Патрульні автомобілі використовуватимуться в дев’яти областях України, зокрема Кіровоградській, Львівській, Харківській, Одеській, Київській, Вінницькій, Чернівецькій, Полтавській та Хмельницькій.

Європа ЗСУ Світ Співпраця Україна